Политика

Деян Николов: Ако „Възраждане“ получи третия мандат, ще излъчим експертно правителство

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Всички ще сме в зала и всички ще гласуваме „против“. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ-СДС. Между първия и втория мандат за нас няма разлика като политики. Ние имаме сериозни различия по отношение на добрите политики за България и как трябва да бъдат постигнати националните ни интереси. Там по-скоро има синхрон между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. За нас разликата между тях са само в имената на министрите.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ депутатът от „Възраждане“ Деян Николов.

По отношение на третия мандат, очаквам да го получим, предвид това, че сме третата политическа сила. Ако ние го получим, ще представим състав на правителство.

По думите на Николов „Има такъв народ“ в този парламент е подобието на „Български възход“ в миналия и президентът може и да даде третия мандат на тях, защото са готови да се коалират с всекиго.

„Ние просто имаме неща, по които не можем да се разберем с първите две сили по политиките. Ще търсим подкрепа отвсякъде, ако третият мандат дойде при нас“, увери депутатът от „Възраждане“.

Вероятно в четвъртък ще се гласува първият мандат, прогнозира Николов.

Той увери, че парламентарната група на „Възраждане“ е монолитна и няма да има отсъстващи при гласуването на кабинета на ГЕРБ, ще се регистрират и ще гласуват „против“.

Много интересно е как всички се заричат, че няма да правят правителство с ГЕРБ, но например един месец ПП-ДБ всеки ден преговарят с тях. БСП също бяха на срещи с ГЕРБ и бяха близо да се разберат. И сега казват, че няма как да стане. Така че някой да твърди със сигурност, че нищо няма да се случи ми изглежда самонадеяно. По-скоро очаквам, че с втория мандат Борисов ще подкрепи ПП-ДБ.

По думите на Николов борбата е за местните избори очевидно и една коалиция под каквато и да е форма между ГЕРБ и ПП-ДБ, може да нанесе сериозни електорални щети върху ПП и това е основната причина да не се разберат с първия мандат.

„Отделно от това Борисов им поднесе всичко на тепсия, което те искат. Той им даде главата на Гешев. Аз не виждам за кое повече да не се разберат, кои да са министрите?“, коментира депутатът от „Възраждане“.

„Ако третият мандат дойде при нас и направим правителство, ще стабилизираме страната. Ще стабилизираме напрегнатата ситуация в икономиката. Ако не бяхме налагали тези санкции в Русия нямаше да сме в това икономическо състояние“, коментира Николов.

Той увери, че „Възраждане“ биха направили правителство от експерти, включително с такива извън партията.

Според Николов референдумът за еврото не противоречи на договора с ЕС. „Ако някой смята, че е противоконституционен, да го внесе в Конституционния съд“, призова той.

Иван Гешев е притиснат до стената. Симулира, че има подкрепа, но не мисля, че я има. Предполагам, че притиснат до стената е способен на всичко. Нямам големи очаквания, но все пак мисля, че може да изкара нещо“, смята Николов.

По неговите думи към момента конституционните промени не са належащи.

Целия разговор вижте във видеото.