Политика

Деница Симеонова: Никой от ПП-ДБ няма да отсъства при гласуването на кабинета на ГЕРБ

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Със сигурност няма депутатите на ПП-ДБ да отсъстват при гласуване в зала на правителството с първия мандат на ГЕРБ-СДС с проектопремиер Мария Габриел.

Това обяви в студиото на „Добро утро, Европа“ Деница Симеонова от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

„Която и да е партия и който и да е политик не би си позволил според мен да се покаже по този начин с игри на кворума. Сигурна съм, че няма да го направим. Ние принципно сме доста дисциплинирана формация и няма нужда от забрани, за да сме на работа. Ние още след изборите казахме кого ще подкрепим и кого не. Нашата позиция е ясна от твърде дълго време“, посочи Симеонова.

Приоритетите ни с ГЕРБ съвпадат по законодателната програма. Програмата ни беше създадена съвместно, за да осигурим някаква възможност да работи това Народно събрание. Но когато говорим за изпълнението на тези приоритети трябва да имаме предвид следното. Имахме 12 г. управление на ГЕРБ, в което твърдяха, че ще влезем в Шенген, но не влязохме. В това време те твърдяха, че ще станем по-богати, но не станахме. Твърдяха, че ще има реформа в правосъдието, но такава няма и до момента.

По думите на Симеонова в момента става ясно за всички и дори за децата, че трябва да направим съдебната реформа и че съдебната система куца.

Тя посочи, че за членството в Шенген е важно в България да има върховенство на закона.

„С първия мандат нещата са изчерпани. Това някой да отсъства не е сериозно. ГЕРБ-СДС нямат никакви аргументи да не подкрепят един кабинет, който им се представи преди доста време. В тон на професионализъм и желание България да продължи напред. Г-н Василев не би желал да е пречка да се подкрепи такъв кабинет, но мисля, че акад. Денков трябва да прецени състава на правителството. При аргументи може да се правят промени, но нашата формация е дала това право на акад. Денков като кандидат-премиер, да си определи екипа с който да работи“, каза народният представител от ПП-ДБ.

Това беше целта ни досега – да не спираме диалога с ГЕРБ-СДС като носители на първия мандат, защото виждаме, че те имат разбиране за всичко заложени в нашата програма, колкото и там да имаше временни спекулации, че нещо не им харесва. Ние знаем, че вторият мандат е бъдещето на България.

„И тук се откроява нещо. Виждаме поредицата от избори, която носи много щети за държавата, за избирателите. На тях им омръзна от ходене на избори. Реформите са необходими и нито една партия не може да излезе, да хвърли празни обещания и да се върне в Народното събрание и да не ги изпълни“, допълни Симеонова.

ПП-ДБ ще разговаря с всички партии за втория мандат, посочи тя.

„Имаме партии като ГЕРБ и ДПС, които с години отхвърляха механизма за контрол на главния прокурор, а в петък видяхме да натискат копчето на първо четене. Не е идеята да бъде отстранен един човек. Тази система е прогнила изцяло. Не знам дали си дават сметка колеги от другите партии, че едно от влиятелните издания в Европа излиза със заглавия за България от типа „Мафиотски войни – Каскета срещу тиквата“. Това е пагубно“, отбеляза депутатът от ПП-ДБ.

Тя отрече да има противоречия в коалицията ПП-ДБ.

„Не виждам никакви аргументи да се стига до трети мандат. Уверена съм в това, което нашата коалиция предлага с втория мандат“, каза още Симеонова.

Целия разговор вижте във видеото.