Политика

Асен Василев: Силно вярвам, че ще имаме правителство с втория мандат

От Euronews България Euronews България

„Позицията на ПП-ДБ е ясна, заявена е веднага след изборите, няма да подкрепим правителство с първия мандат. Силно вярвам, че разумът ще надделее и ще имаме правителство с втория мандат“. Това заяви Асен Василев в Димитровград, предаде БГНЕС.

Василев съобщи, че вчера е имало още една среща между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, на която е препотвърдена тяхната позиция пред Мария Габриел. „Срещата бе поискана от ГЕРБ и организирана от тях. На нея препотвърдихме позицията си лично в разговор с Габриел“, каза той.

 

Имаме ясно решение да предложим правителство на малцинството. Разговори за втория мандат е нормално да започнат, след като се изчерпа първият.

Асен Василев, съпредседател на ПП

Според него има нужда от конституционно мнозинство, за да се изчисти държавата от всички проблеми в прокуратурата, които са видни за всички граждани. Той подчерта, че се сблъскваме със системен проблем в конструкцията на съдебната власт, защото има сходен проблем и при прокуратурата на Гешев, и на Цацаров, и на Филчев. „Започваме разговори, за да се направят промени в Конституцията и в модела, по който работи прокуратурата“, добави Василев.

На въпрос за гласуването на първия мандат, съпредседателят на ПП заяви, че всички командировки на депутати са отменени и всички депутати са помолени да присъстват в зала.

„Силно се надявам да не изберем правителство на България през задния вход, но това е въпрос, който трябва да отправите към другите политически сили“, каза Василев.