В темпото на Кари

Д-р Десимира Миронова „В темпото на Кари“ за метаболитните заболявания и спорта

От Карин Околие Карин Околие Водещ

На 26 май 2023 г. от 09.00 ч. в аулата на УМБАЛ „Лозенец“ ще се проведе инициативата Клинични дни „Лозенец“ на тема „Метаболизъм и метаболитни заболявания“.

Повече за инициативата разказва ендокринологът д-р Десимира Миронова.

В рамките на събитието ще бъде открит Метаболитен център „Лозенец“ и ще бъдат представени презентации от водещи специалисти - ендокринолози, гастроентеролози, диетолози, психолози, рехабилитатори, свързани със затлъстяването, хранителните нарушения и придружаващите ги усложнения. На форума ще бъде изнесена и презентация от гост-лектор от НСА „Васил Левски“. Присъстващите ще чуят и личната история на пациент със захарен диабет тип І, постигнал завидни успехи в спорта на фона на добър контрол на заболяването. На събитието са добре дошли лекари, студенти, пациенти, всички, които се вълнуват от тази тематика.

В продължение на академичната част на форума от предходния ден, на 27 май 2023 г. от 09.00 ч., участниците в инициативата и всички желаещи от лечебното заведение (лекари, медицински сестри, рехабилитатори, администрация), пациенти, както и студенти от Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, ще се включат в традиционното съботно бягане на 5KM RUN в Южния парк като този ден бягането ще е с кауза – физическата активност като алтернатива на затлъстяването и нездравословния начин на живот.

Вижте цялото интервю във видеото.