Свят

Президентът на Тайван обеща стабилност в Тайванския проток

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Президентът на Тайван, Цай Инг Уън, обеща стабилност в Тайванския проток на фона на високото напрежение и натиска от Пекин. Според нея светът подкрепя разрешаването на спора между двете страни по мирен път.

Войната не е опция. Нито една от страните не трябва да променя настоящата ситуация по немирен начин. Откакто станах президент, позицията на правителството е твърда. Спазихме обещанията си да запазим статуквото и да поддържаме мира и стабилността в Тайванския проток.

Цан Инг Уън, президент на Тайван

Цай Инг Уън отбеляза 7-ата годишнина от встъпването си в длъжност като президент на Тайван. Тя заяви, че страната ѝ действа разумно в отношенията с Китай.

"Тайван" стана ключова дума в съвременния свят. Въпросите от двете страни на протока са във фокуса на темите за глобалните сигурност и просперитет.

Цан Инг Уън, президент на Тайван

Миналия месец външният министър на Тайван предупреди за възможен военен конфликт с Китай през 2027 г., когато американското разузнаване предполага, че Пекин може да опита да анексира Тайван. Китай настоява, че островът е негова територия, въпреки че той има собствено управление от повече от 70 години.