Свят

Китай втвърди тона спрямо Тайван и САЩ

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор
China Qin Gang Kitai AP Снимка: AP, архив

Китай втвърди тона по темата Тайван. Външният министър на Пекин Цин Ган заяви на пресконференция след форум в Шанхай, че и двете страни на Тайванския проток принадлежат на комунистическата държава.

Не континенталната част на Китай, а сепаратистките сили в Тайван и няколко държави, които се опитват да се възползват от тайванската независимост, нарушават международните правила, едностранно променят статуквото и подкопават стабилността в пролива.

Цин Ган, външен министър на Китай

Индиректно Цин Ган обвини САЩ в неправомерна намеса в отношенията Китай-Тайван и подстрекаване към конфронтации.

„Бихме искали да кажем ясно на онези, които се опитват да саботират международното правосъдие в името на международния ред: Тайванският въпрос е в основата на основните интереси на Китай и няма да има никаква неяснота в отговора ни към всеки, който се опитва да изопачи принципа за единен Китай; никога няма да отстъпим пред всяко действие, което подкопава суверенитета и сигурността на Китай. Тези, които си играят с огъня в Тайван, в крайна сметка ще се опарят“, коментира Цин Ган.

Наскоро Китай проведе военни учения около самоуправляващия се остров, след като президентът на Тайван се срещна в Лос Анджелис с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти. Комунистическата държава счита Тайван за своя територия, докато властите в Тайпе остро се противопоставят на това твърдение. Тайван се отделя от Китай след гражданска война през 1949 г.