Свят

Фон дер Лайен призова ЕС да възстанови баланса в отношенията с Китай

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз трябва да изработи свой собствен подход към Китай, като добави, че е "необходимо спешно да възстановим баланса в отношенията си въз основа на прозрачност, предвидимост и реципрочност". Тя се обърна към евродепутатите в Страсбург по време на пленарна сесия на Европейския парламент.

 

Това международно и икономическо състояние, както и собствените ни интереси, правят още по-важно за Европа да запази добрите отношения с Китай. Това също така показва, че разединението очевидно не е желателно или практично за Европа.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Председателят на Европейската комисия подчерта както рисковете, така и възможностите, свързани с ангажираността на Общността с Китай. Тя предупреди, че "това означава да се признае, както и ясно да се каже, че действията на Китайската комунистическа партия вече са постигнали заявените от нея амбиции".

Речта ѝ бе произнесена седмица, след като тя и френският президент Еманюел Макрон проведоха държавно посещение в Пекин, само няколко дни след визитата на испанския министър-председател Педро Санчес.

Представителят на Брюксел по въпросите на външната политика и сигурност Жозеп Борел също подчерта, че Европа не бива да спира да си сътрудничи с Китай и, че е в интерес на ЕС да защитава Тайван, но трябва да го прави, "без да налива масло в огъня".

 

Не бива да спираме разговорите с Китай. Не бива да отказваме сътрудничеството с Китай в решаването на големи глобални проблеми само защото Китай не е демократична държава. Това е дългът на развиващите се страни. Има повече от 40 държави, които са потънали в прекомерен дълг. Изменението на климата ще засегне живота на милиарди хора, то ни задължава повече от всякога да работим заедно.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по европейските външни работи

Миналата година ЕС и Китай са осъществили търговия на стойност над 2,3 млрд. евро дневно. Логично, европейците не искат да застрашат това. Но търговският дефицит на ЕС се е увеличил повече от три пъти през последното десетилетие и Съюзът иска да балансира условията за бизнес.