Свят

Пекин с нови заплахи срещу страните, поддържащи Тайван

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

На фона на излязлата информация, че страните от Г-7 ще настояват за мир в тайванския проток и отговорно поведение от страна на Китай, външното министерство на Пекин втвърди тона, като предупреди, че САЩ и други подобни държави скоро ще се опарят , ако не спрат да си играят с огъня.

Призоваваме САЩ, Япония и други страни да спазват политическите документи за двустранните отношения с Китай и принципа за единен Китай, да престанат да угаждат и подкрепят силите за независимост на Тайван, да спрат да си играят с огъня по тайванския въпрос и да спрат да стоят на противоположната страна на повече от 1,4 милиарда китайци. Всеки, който си играе с огъня, ще се изгори.

Уанг Уенбин, говорител на МВНР на Китай

По повод на Украйна, говорителят на китайското външно министерство подчерта за пореден път желанието на Пекин да играе ролята на медиатор между Киев и Москва.

Няма панацея за разрешаване на кризата. Всички страни трябва да създадат благоприятни условия, да натрупат взаимно доверие за прекратяване на огъня и да проведат мирни преговори. Китай би искал да намери общо политическото уреждане сред международната общност, съобразно документа с позицията на Китай относно Украйна.

Уанг Уенбин, говорител на МВНР на Китай

Само преди ден украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви пред високопоставен китайски пратеник по време на разговори в Киев, че Украйна няма да отстъпи свои територии на Русия. Той беше категоричен, че страната му няма да приеме никакви предложения за прекратяване на войната с Русия, които включват загуба на територия или замразяване на конфликта.