Общество

Виктор Канзуров: Отношението на РСМ към българите е като това на Путин спрямо Украйна

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Имам резерви относно цитираните думи на американския посланик в Скопие, защото това не са типични думи за един дипломат. До момента, в който пристигнах в студиото, не намерах никъде оригинал на английски език или (видеозапис – бел. ред.) как говори. Може да е казала, че известни среди в София имат агресивен език и това е факт, но това са маргинални политически партии или единици, но такива има във всяка държава. Допускам, че е казала нещо, което не е удобно за българската страна, но това вече е проблем на българската дипломация как си защитава позициите по отношение на спора с РСМ и е проблем на българската медийна среда.“

Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ журналистът Виктор Канзуров във връзка с цитираните в българските медии изказвания на американската посланичка в Скопие, че „от София наистина се е чул много агресивен език“.

Сравнително рядко се обсъжда темата (за РСМ – бел. ред.), поне за моите критерии. Това е изключително важна тема, защото в крайна сметка България се злепоставя на международно ниво“, подчерта Канзуров.

За оплакванията на РСМ (относно ОМО Илинден-Пирин и други подобни организации – бел. ред.) – това беше дописка на министъра на правосъдието на РСМ Кренар Лога, който е от една новодошла в управлението албанска партия – Алианс на албанците, което показва липсата на експертиза в България по отношение на македонския въпрос в съвременните му измерения, защото много т.нар. анализатори и псевдоексперти още преди години говориха, че албанците са съюзник на българите – и за историческия разказ, и за геополитическата посока, в която ще се движи РСМ. Това не е така.

Канзуров посочи, че шеф на работната група в Собранието на РСМ, натоварена с изготвянето на конституционните промени за вписването на българите, е депутат от албанския блок, който е българофоб.

Журналистът с българско самосъзнание, който е родом от Македония, попита защо Атанас Атанасов от „Демократична България“ провижда руски и сръбски агенти в язвителните и нападателни изказвания на Ковачевски от срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик, Исландия.

„Пак казвам – липсва експертиза. Прозападните структури в България с ходовете, които правят и изявленията си по македонската тема, отблъскват всеки прозападно ориентиран българин от прозападната опция. Защото очевидно, че имаме едно проамериканско и прозападно говорене и на властта, и на най-силната опозиционна партия в РСМ, а тук непрекъснато ни се говори за руско и сръбско влияние, което наистина го има и е срещу нас, но не това определя каква е РСМ. Тя самата по себе си е антибългарска държава“, подчерта Канзуров.

Когато се премахна ветото, мен ме беше срам като българин да слушам дискусията в парламента на Република България. От Тома Биков от ГЕРБ до депутатите от „Демократична България“, които дори имат и едно националистическо говорене, за да оправдаят това, според мен, обикновено „клякане“ на България под международен натиск.

Абсолютно не защитава българските интереси т.нар. френско предложение“, категоричен е Канзуров.

По думите му говоренето за съществуването на 100 хил. българи в РСМ наподобява руския наратив спрямо Украйна.

„Лично познавам хора, които не са се записали като българи в РСМ на последното преброяване заради страх. Тази бройка от 3504 е нереална, но е по-близка до реалната спрямо тази, която се споменава от българските официални власти – за над 100 000 българи“, посочи журналистът.

Нашият проблем там е историята“, подчерта Канзуров и отбеляза, че присъствието на ромската общност в преамбюла на Конституцията на РСМ не предпазва ромите в страната от прояви на дискриминация спрямо тях.

Поведението на РСМ към българската общност в тази държава е като поведението на Путин и на Русия към Украйна“, отбеляза журналистът.

Според него шансовете са по-големи за това българите да не бъдат вписани скоро в Конституцията на РСМ, но не изключи повтаряне на сценария с Преспанския договор, когато няколко депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ се отметнаха от партийната позиция и гласуваха за промяната на името на страната.

Канзуров коментира и т.нар. забранителни списъци на РСМ:

Те (властите в Скопие – бел. ред.) са нагли. Това е омраза и щом България не успява на международно ниво да убеди своите партньори в правотата на позицията си, проблемът е в България и в Румен Радев, който в момента управлява“, смята журналистът.

„Става въпрос за невежество на държавния глава на Република България“, добави той.

Целия разговор вижте във видеото.