Политика

БСП инициира декларация на парламента, с която да се осъди отношението на РСМ към България

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

След изказването на премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски вчера, в което сравни отношението на България към РСМ както това на Русия към Украйна, днес не закъсняха и реакциите на депутатите в парламента. А от БСП настояха Народното събрание да излезе с обща декларация, която осъжда отношението на Северна Македония към България.

Преди да се заемат с дневния ред, тази сутрин депутатите започнаха с декларации по повод нападките на премиера Ковачевски спрямо България.

Това е поредно доказателство, че многобройните отстъпки на международната сцена не довеждат до постигане на желани резултати.

Павела Митова, "Има такъв народ"

„Не само цинично, но бих го нарекъл и нагло е такова отношение към държава, която в последните 30 години е направила всичко възможно да издига своя авторитет, но и авторитета на своите съседи“, посочи Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС.

От БСП ще инициират обща декларация за осъждане на действията на РСМ. Лидерът на соцпартията Корнелия Нинова определи действията на властите в Скопие като груби, неоснователни и недопустими.

Ще инициираме сега Председателският съвет да предложи обща декларация на българското Народно събрание срещу всички зачестили думи и действия от страна на официалните власти в РСМ срещу авторитета и достойнството на България.

Корнелия Нинова, лидер на БСП

„Трябва да погледнем по-внимателно, разбира се аналогията с Русия и Украйна е абсолютно неподходяща, но аз съм сигурен, че външно министерство ще направи съответните стъпки“, коментира акад. Николай Денков от ПП-ДБ.

"Трябва да сме наясно, че в тази усложнена международна обстановка руската и сръбската агентура правят всичко необходимо, за да вбият клин в отношенията в ЕС  и съответно да попречат РСМ да влезе в ЕС", добави другият съпредседател на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

„Много е ревностна темата за нас, трябва да ви кажа, че ако има воля този парламент трябва да бъде безкомпромисен към действията в РСМ, не може да допускаме такава гавра с нас по този начин в момента и ако има нужда от вето, каквото и да е то, ние ще го налагаме, за да не ги допускаме в ЕС, докато не изпълнят всичко необходимо по договора за добросъседство“, заяви Станислав Балабанов от ИТН.