Европа

Ковачевски атакува България на европейска сцена: Говорите ни, както Русия на Украйна

От Euronews България Euronews България

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски публично нападна България на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик, Исландия. Той сравни страната ни с Русия.

"Начинът на говорене, широко използван от България спрямо Северна Македония, за съжаление, много наподобява говоренето на Руската федерация за Украйна. Неприемливо е неверни и безпочвени обвинения да се използват злонамерено за политически цели в този решаващ момент за историята на Европа“, каза Ковачевски.

 

Северна Македония е международно призната за успешен пример за функциониращо мултиетническо общество и демокрация. Всички международни правозащитници в докладите си потвърждават този факт. Обвиненията, отправени на тази среща от представителя на България, са напълно безпочвени и идват от страна, която проявява неуважение към решенията на Европейския съд за правата на човека и към стандартите на Съвета на Европа за човешки права.

Димитър Ковачевски, министър-председател на Република Северна Македония

По-рано на срещата българският вицепрезидент Илияна Йотова постави въпроса с правата на българите в РСМ.

„В Република Северна Македония има черни списъци на българи, които не се допускат на територията на страната. В тях без никакви аргумент е и български евродепутат“, каза Йотова.

 

Това е груба провокация към общите европейски ценности и към всичко, което изгражда нашата общност – единство, солидарност, взаимно уважение. Най-опасната тенденция е широко разпространеният език на омразата към съседна държава, член на Съвета на Европа и на Европейския съюз.

Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България

Изявлението на Ковачевски дойде като отговор на българските критики относно положението на българите в Северна Македония.