Общество

Коста Филипов: Води се дебат в РСМ конституционните промени наистина да бъдат приети

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Македонските власти се опитват да оставят историята и историческото наследство настрани и да останат само другите съображения, които да бъдат включени в преговорната рамка за членство на РСМ в ЕС.

Това каза пред Euronews Bulgaria журналистът Коста Филипов.

Не вярвам да се правят на толкова неразбиращи изискването, което е поставено под условия пред скоби в рамките на френското предложение, че вписването на българите в конституцията на РСМ е задължително условие за по-нататъшното продължаване на преговорния процес.

Води се много активен дебат между управляващите и опозицията за създаване на такава атмосфера в парламента на РСМ, в което наистина конституционните промени да бъдат приети. Въпреки оптимистичните изказвания на премиера Ковачевски, че някои от депутатите от опозицията вече са готови да подкрепят конституционните промени и да гарантират мнозинство от 2/3 от депутатите в парламента, все още ми се струва, че няма пълна увереност, че едно гласуване би донесло тези промени. Провеждат се и различни тактически мероприятия като заедно в пакета с българите в РСМ се включват и черногорци, хървати и дори представители на еврейската общност, която е много малобройна. Дали това създава по-добра атмосфера за включването на българите, не съм много убеден. За всички е ясно нежеланието на много активната опозиция в лицето на ВМРО-ДПМНЕ тези промени да не се случат и този път. Това означава, че се поставя под съмнение следващия етап от преговорния процес.

Вижте цялото интервю във видеото.