Европа

Европарламентът обсъжда недопускането на Андрей Ковачев в РС Македония

От Euronews България Euronews България

Тази вечер ЕП обсъжда недопускането на евродепутата Андрей Ковачев в РС Македония за панихида на военното гробище в Ново село. Заседанието започва в 18 часа българлско време. 

Лидерът на ЕНП Манфред Вебер написа в профила си в туитър, че осъжда недопускането на Ковачев в РСМ: Той определи случилото се като безпрецедентно и неприемливо и призова правителството на Северна Македония спешно да изясни ситуацията.

"Осъждаме отказа за влизане на евродепутата Андрей Ковачев в Северна Македония на 6 май. Призоваваме правителството на Северна Македония спешно да изясни ситуацията. Отказът за влизане на член на Европейския парламент е много сериозно решение", пък написа Оливер Вархей, еврокомисар по въпросите на добросъседството и разширяването.

С остра позиция по случая излезе и българското МВнР. От там заявиха , че подобни действия оказват негативно влияние върху добросъседските отношения, а заявените претенции за европейска интеграция на Северна Македония изискват преустановяване на провокациите към България. 

По-късно говорителят на Министерството на вътрешните работи на югозападната ни съседка Тони Ангеловски, заяви, че Ковачев и останалите му спътници не отговаряли на изискванията за влизане в страната.