Euronews Сега

Северна Македония видяла заплаха за обществения ред в лицето на Милен Врабевски и Андрей Ковачев

От Euronews България Euronews България

Неизпълнение на условията за влизане в страната - с този мотив Северна Македония не е допуснала във вчерашния ден евродепутатът Андрей Ковачев и председателя на фондация „Българска памет“ Милен Врабевски. Това стана ясно от официална позиция на вътрешното министерство в югозападната ни съседка.

Това което искам да изясня е, че македонската полиция нито сега, нито в бъдеще няма да позволи влизането на хора, които са потенциални нарушители на реда и мира. Хора, които омаловажават и вредят и на държавата и на гражданите на Република Северна Македония.

Тони Ангеловски, говорител на МВР Северна Македония

Във вчерашния ден никой не е обяснил на двамата българи защо не могат да влязат в страната. Получили само лист хартия, на който пишело че им е забранено да влязат.

 

Конкретно обяснение няма. Има едно общо обяснение, че надпреварата между управляващите и опозиционната партия, която иска да спечели следващите избори, се води и на полето на тази антибългарска риторика.

Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП

Ковачев призовава премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски и вътрешния министър Оливер Спасовски да посочат конкретно с какви свои действия двамата българи са поставени в списъка на хората, които да не бъдат допуснати в страната.

Аз съм наистина учуден от тази реакция. Според мен те направиха една безпрецедентна грешка. За първи път член на европейския парламент не се допуска в страна-кандидат за ЕС.

Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП

Ковачев вече е сезирал комисарят по разширяването, председателят на ЕП и председателите на политическите групи, а още във вторник се очакват и действия.