Свят

На среща Блинкен-Ковачевски: САЩ подкрепи членството на Северна Македония в ЕС

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен прие за разговори във Вашингтон премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачески.

Сред темите бяха войната в Украйна и реакцията на международната общност на руsката агресия, продоволствената и енергийната сигурност в региона и преговорите за членство на Северна Македония в ЕС.

Вашингтон изрази подкрепата си за усилията на Скопие в този процес. 

 

Имаме силно партньорство със Северна Македония, изключително ценен съюзник в НАТО във времето, когато това наистина има значение. Благодарни сме за вашата солидарност и лидерство по отношение на Украйна и помощта за защитата й срещу агресията на Русия. Съединените щати силно подкрепят и усилията на Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз. Обсъждаме също и как можем да напреднем в гарантирането на по-голяма енергийна сигурност за региона.

Антъни Блинкен – държавен секретар на САЩ 

Отношенията между Съединените щати и Северна Македония са многостранни, силни и се основават на ценности. Нашето стратегическо партньорство дава резултати. Благодарение на него Северна Македония успя да премине през много трудни решения през последните десетилетия и тези визионерски решения доведоха страната до членство в НАТО, позволиха започване на преговори с Европейския съюз и председателство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа през най-трудните години на континента след Втората световна война.

Димитър Ковачевски – премиер на Република Северна Македония 

„Ние споделяме една и съща система от ценности и затова поддържаме решението си да подкрепим Украйна в борбата й за свобода и усилията й да запази своите суверенитет и териториална цялост. Затова съобразихме на 100 процента външната си политика с външната политика на Европейския съюз от първия ден на бруталната атака на Русия срещу Украйна“, допълни още Ковачевски.