Политика

Радев: Ще повярваме в демокрацията на РСМ, когато спре тормозът над българи (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Radev (1) Снимка: БГНЕС

Ръководството на РС Македония трябва да убеди не България, а своите граждани, че гради демократична държава. Държава, в която по българските клубове не се стреля и не се палят, а българите не са подлагани на системен тормоз, физическо насилие и режисирани съдебни процеси.

Това заяви президентът Румен Радев пред БГНЕС в отговор на въпрос за съществуването на "черни списъци" и насилието над българи.

Радев е категоричен, че „ръководството на РСМ може да претендира, че изгражда модерно мултиетническо общество, когато намери сили да впише сънародниците на Гоце Делчев в своята конституция“.

Държавният глава припомни, че включването на българите в Конституцията на Северна Македония е задължително условие за начало на преговорите й за членство в ЕС. И че това условие е залегнало и в преговорната рамка във т. нар. френско предложение. Припомни и за протокола към предложението:

„Там няма прогрес. Затова говоря с европейските лидери и институции да има движение по този протокол, защото там са учебниците, там е езикът на омразата, там са медиите, там е отварянето на архивите и извинението за етническите репресии към българите през годините. Там са и други важни неща, като съхраняването на нашето културно наследство“, каза Радев.

Радев заяви, че насаждането на омраза към българите е процес, който тече от десетилетия.

„Това е цяла доктрина, основана на антибългарска идеология и явно отнема време, докато РСМ застане сред демократичните държави и ние трябва да помагаме в този процес“, обеща той.

Отговорът

"Това, върху което работим, означава, че наследниците на Гоце Делчев ще впишат в конституцията сънародниците и наследниците на Радев". Така премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски отговори на българския президент Румен Радев, предаде БТА.

На журналистически въпрос дали думите му в Рейкявик, че "дискурсът, използван от България към Северна Македония, е много подобен на дискурса, използван от Руската федерация към Украйна" означава, че Северна Македония се отказва от вписването на българите в конституцията, Ковачевски заяви, че страната му не преговаря с България, а с Европейския съюз и конституционните промени са част от преговорната рамка с ЕС.

Това е нещо, което трябва да се случи, защото гражданите заслужават да живеят в държава член на ЕС, посочи Ковачевски, който уточни, че и в момента чрез създадената работна група по този въпрос се работи.