Политика

Бивш шеф на НС: Ако Гешев реши да разчисти Авгиевите обори, може да се превърне в прокурор на народа

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Бойко Борисов за съжаление пожертва Мария Габриел, а вероятно с първия мандат нищо няма да се случи. Ако той и неговите съратници решат, че може да преглътнат горчивия хап и да подкрепят правителство с втория мандат на ПП-ДБ, което би могло да води дори до някакво конституционно дори мнозинство.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ доц. д-р Борислав Великов – бивш депутат от НДСВ и председател на 39-ото Народното събрание.

По неговите думи една от пречките пред съставянето на редовен кабинет е прекаленото его на много от политиците, както и наследени недобри практики.

Гешев се оказва, че не е някаква обикновена пионка. Той застана доста твърдо и може би ще се превърне от главен прокурор на Република България в прокурор на народа, ако реши особено да разчисти някои Авгиеви обори.

„Действително има голяма намеса на политиката в прокуратура, което в случая не е правилно. Прокуратурата трябва да си бъде независима – да повдига обвинения, да разследва и всичко, което е по законите и конституцията, без да се поддава на влияния, които да са свързани с отлагането на дела, слагането им „на трупчета“, което намалява доверието на хората в цялата съдебна система“, подчерта д-р Великов.

Според него има политици у нас, които не желаят да отговарят за своите минали действия.

По думите на бившия председател на Народното събрание е важно да се сложи край на разколът в прокуратурата.

Целия разговор вижте във видеото.