Общество

Експерт: Политическата намеса в прокуратурата трябва да се разследва докрай

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Голяма част от членовете на този Висш съдебен съвет показаха, че дори когато има данни за извършено престъпление, могат да не разглеждат обективно факти и обстоятелства. Това каза в ефира на Euronews PrimeTime правният експерт в Института за пазарна икономика Иван Брегов. Те обаче могат на края на своя мандат да покажат, че не са съвсем лишени от някаква доблест и умения, защото за тяхната позиция се изискват високи нравствени и морални качества. Доверието в прокуратурата е на много, много ниско ниво, каза още той. 

Безспорно в прокуратурата има хора, които не са попаднали случайно и са там благодарение на своите професионални качества. Те в този момент могат да покажат своите способности, за да върнат поне някакво доверие в тази институция като помогнат в разследването на този случай.

Иван Брегов, Институт за пазарна икономика

Има политическа намеса в работата на прокуратурата. Ние трябва да се запитаме искаме ли по този начин да бъде организирана българската съдебна власт, коментира още Иван Брегов. В случая губещ ще бъде всеки, който е бил във ВСС – самите членове на съвета имат какво да губят, защото голяма част от тях ще се върнат в тази система след изтичането на този мандат. Тези хора ще бъдат със сринат авторитет, категоричен бе експертът.

Не бива да се забравя, че същите тези хора със сринат авторитет ще трябва да се изправят пред българските граждани и ще трябва да правораздават, ще трябва да обвиняват. По някакъв начин губят и хората, които издигнаха Иван Гешев, защото се разобличава огромното им влияние във Висшия съдебен съвет. Губещ е и самият Иван Гешев, защото по някакъв начин той беше възприел себе си освен с институционалното надмощие, което има фигурата на главния прокурор, и той самият като един галеник на силните и утвърдени през годините политически партии в България.

Иван Брегов, Институт за пазарна икономика

Безспорно този случай трябва да се разследва докрай, защото ние исторически знаем, че проблемите в българското правосъдие много успешно се потулват, каза още Иван Брегов.

Цялото интервю гледайте във видеото.