Политика

Правосъдният министър: Борислав Сарафов е с охрана по неотложност

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Директорът на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов е с наложена охрана още от понеделник по "неотложност". Не е ясно докога ще бъде пазен. Това заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков по време на изслушването му в пленарна зала по казуса.

"Мисля, че в този случай беше необходимо да се постави такава охрана и поемам отговорността за това свое решение. То беше потвърдено на следващия ден и от съвета за защита, ще бъде преразглеждано регулярно. Ситуацията действително е безпрецедентна, изключително неприятна, но имайки предвид, че наскоро избухна бомба до колата на главния прокурор, на мен ми се струва, че не трябва да се поемат каквито и да било рискове", посочи Зарков. Той не каза дали има реална заплаха за живота на Сарафов и откъде би могла да дойде тя.

Заместник-главният прокурор поиска в понеделник оставката на началника си – главният прокурор Иван Гешев, като заяви, че „познавам Гешев и се страхувам за живота си“. Във вторник Сарафов внесе в Софийска градска прокуратура сигнал срещу Гешев, както и във Висшия съдебен съвет.

Той е поискал охрана писмено и я получил на 15 май вечерта. Охраната е предоставена от Бюрото за защита на свиделите, което преди 2 г. бе прехвърлено от прокуратурата към Министерството на правосъдието.

"Това, че сме назначили тази охрана не значи нито че приемаме, нито че отхвърляме неговите твърдения", заяви служебният правосъден министър.