Политика

Две комисии на ВСС ще умуват върху сигнала на Сарафов срещу Гешев

От Euronews България Euronews България
Ivan Geshev BGNES Снимка: БГНЕС

Две комисии във Висшия съдебен съвет (ВСС) – етичната и дисциплинарната, ще разгледат сигнала на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов срещу главния прокурор Иван Гешев във връзка с твърдението, че е записал телефонен разговор с друг член на ВСС – Йордан Стоев. Това реши на първото си заседание прокурорската колегия на Съвета. Миналата седмица шестима кадровици от нея внесоха официално предложение за предсрочното освобождаване на обвинител №1 от поста му заради „тежко нарушение на главния прокурор“, което „уронва престижа на съдебната власт“.

С 4 на 3 гласа кадровиците днес решиха да разгледат сигнала на зам.- главния прокурор срещу началника му.

Главният прокурор Иван Гешев и Йордан Стоев не участваха в гласуването.

Най- активна беше прокурор Калина Чапкънова, която е сред подписалите искането. Повече от кадровиците запазиха мълчание по време на заседанието. "Трябва да дадем отговор на всички въпроси, по които сме сезирани", каза Чапкънова.

Гешев я попита за правното основание на сигнала. Тя отговори, че няма правно основание, записано е нарушение на Конституцията. Той поиска и шестимата да си направят отвод при гледането на сигнала, заради предложението им за предсрочното му освобождаване.

 

Още по темата от Теодор Лазаров във видеото: