Свят

Русия обвинява трима учени, работили по хиперзвукови ракети, в държавна измяна (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Трима руски учени, работили в областта на технологиите за хиперзвуковите ракети “Кинжал”, са изправени пред "много сериозни обвинения" в държавна измяна, обяви днес Кремъл във връзка със случай, предизвикал голяма тревога в руските научни среди, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Случаят е свързан с главния научен сътрудник на Института за теоретична и приложна механика на Сибирския отдел на РАН Валерий Звегинцев, посочва ТАСС. Той е основател на една от лабораториите, занимаващи се с разработване на хиперзвукова технология. Както съобщи по-рано съд в Новосибирск, ученият се намира под домашен арест. Повод за подозренията, че е извършил държавна измяна, стана негова статия в иранско списание, посветена на газовата динамика.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, на този етап Кремъл не може да излезе с някакво становище по обвиненията,които по думите му са изключително сериозни, но руските спецслужби работят и изпълняват своите функции.

На сайта на института, където е работил Звегинцев, беше публикувано отворено писмо, в което се съобщава, че ученият е заподозрян в държавна измяна заедно с двама негови колеги - Анатолий Маслов и Александър Шиплюк. Те са били задържани миналото лято и изпратени в следствения изолатор "Лефортово" в Москва. Учените от РАН твърдят, че обвиненията срещу техните колеги са били повдигнати въпреки стриктните проверки за "информация с ограничен достъп", които се извършват от службите. В откритото си писмо служителите на института се обръщат към руските държавни органи, представителите на научните среди и организации, свързани с промишлеността, с апел да защитят руската наука в областта на аеродинамиката. 

От писмото става ясно, че служителите на института се тревожат как ще "продължат да работят", тъй като "всяка статия или доклад може да стане причина да ги обвинят в държавна измяна".

Вчера Украйна съобщи, че противовъздушната ѝ отбрана е свалила всички 18 ракети, изстреляни от руските сили по Киев, включително шест хиперзвукови ракети "Кинжал". На 4 май командването на въоръжените сили на Украйна съобщи, че е свалило "Кинжал" с помощта на американските системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", разработени още през 70-те години на миналия век, които Киев получи от Германия и Холандия. По-късно информацията за прехващането на ракетата беше официално потвърдена от Пентагона.