Европа

40 държави създадоха общ регистър за военните щети в Украйна, България "има намерение" да участва

От Euronews България Euronews България
Russia Ukraine War 23033436458554 Снимка: АП, архив

40 държави и Европейският съюз се присъединиха към Международния регистър за военните щети в Украйна. Това се случи на среща на върха на Съвета на Европа, която се проведе вчера и днес в Рейкявик, Исландия. Три други държави, сред които и България, заявиха намерението си да се присъединят към регистъра. Информацията е от сайта на Съвета на Европа.

"Подкрепата и солидарността с Украйна е един от основните приоритети на исландското председателство и ние работихме усилено, за да гарантираме, че в резултатите от срещата на върха в Рейкявик се разглежда необходимостта от всеобхватна отговорност за агресията на Русия срещу Украйна", заяви премиерът на Исландия Катрин Якобсдотир.

 

Съветът на Европа може и трябва да играе важна роля за осигуряване на отчетност. Регистърът е важна стъпка към поемане на отговорност за престъпленията, извършени по време на бруталната война в Русия, и силно послание за подкрепа на Украйна.

Катрин Якобсдотир, премиер на Исландия

Според генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич "решението за създаване на Регистъра на щетите под егидата на Съвета на Европа е историческо решение". Тя заяви, че "той ще подпомогне жертвите при регистрирането на техните загуби и е от съществено значение за всеки компенсационен механизъм. Подкрепено от много голяма коалиция от държави членки и държави извън ЕС, както и от ЕС, то е едно от първите правно обвързващи решения за търсене на отговорност от Русия за нейните действия."

Европейският съюз, представляван от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предостави значителен принос за покриване на началните разходи. Седалището на Регистъра ще бъде в Хага (Нидерландия), със сателитен офис в Украйна, а Марк Рюте подчерта, че "на Русия трябва да бъде потърсена отговорност, включително за щетите, понесени от Украйна и нейния народ. Ето защо сме горди, че седалището на Регистъра на щетите ще бъде в Хага, правната столица на света".

Регистърът се създава за първоначален период от три години и ще служи като регистър на доказателства и информация за искове за щети, загуби или вреди, причинени от руската агресия срещу Украйна. Той проправя пътя към бъдещ международен механизъм за цялостно обезщетение на жертвите на руската агресия.

"Украйна приветства създаването на Регистъра на щетите“, обяви министър-председателят на страната Денис Шмигал.

 

Благодарни сме на Съвета на Европа и на всички участващи държави за тази висока степен на подкрепа. Приканваме и други държави от всички краища на света да се присъединят към Регистъра на щетите в знак на подкрепа на важния въпрос за отговорността на Русия за войната ѝ срещу Украйна. Регистърът е важен етап по пътя към справедливостта и обезщетенията за Украйна и украинците, които са пострадали толкова много от тази война. Тежката работа започва сега - трябва да гарантираме, че Регистърът ще започне да функционира скоро, за да могат жертвите на руската агресия да подадат своите искове. Подчертаваме също, че създаването на Регистъра е само първата стъпка към създаването на цялостен компенсационен механизъм, който ще гарантира, че Русия ще изплати пълни обезщетения на Украйна в съответствие с международното право, включително чрез своите международно разположени активи.

Денис Шмигал, министър-председател на Украйна

„Очакваме с нетърпение да работим с нашите партньори по този важен въпрос", каза още Шмигал.