Политика

Парламентът не успя да събере кворум за избор на нов председател

От Euronews България Euronews България

Народното събрание не успя да събере кворум за избор на нов председател. Бяха направени три опита, но в нито един от случаите не се регистрираха необходимите 121 депутата. Изпълняващият длъжността председател на Народното събрание след отстраняването на Никола Минчев - Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" на два пъти даваше почивка, но дори след втората не се стигна до номинации и гласуване. Заседанието беше прекратено.

Нито една политическа сила не предложи представител за поста, Гласуването за председател може да се разглежда като генерална репетиция за вота на недоверие по-късно днес (19:10 часа). Към момента изглежда, че опозицията (ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН, Възраждане), която отказа да се регистрира има необходимото мнозинство за да свали правителството. 

По-рано днес от няколко партии заявиха, че няма да няма да издигат свои кандидатури за председател на Парламента.

 

Няма да предлагаме нов председател на парламента и ще оставим втората политическа сила с останалите групи, които ги подкрепят, да направят ново предложение.

Това каза пред БНТ председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. Чувстваме се оптимистично. Хората показаха на коя страна на решенията застават. Както и да мине вотът довечера, конституцията позволява достатъчно механизми, за да изградим едно устойчиво мнозинство, допълни той.

За нас, естествено, планът е да вземем първия мандат и да потърсим едно устойчиво мнозинство депутати, които решават да застанат от добрата страна на историята. Вярвам, че в парламента има достатъчно депутати, които не се купуват с кюлчета и пачки и ще направят правилния избор, каза още Гюров.

 

И ГЕРБ-СДС няма да имат предложение за председател на Народното събрание.

Това каза Радомир Чолаков. „Политическият момент е важен. Или оттук нататък в следващите дни ще започне в следващите дни да се постига консенсус, или отиваме на избори“, каза Чолаков.

„Гласуването довечера предполага, че вотът на недоверие трябва да мине и това правителство приключва“, допълни той. 

"Няма да издигаме кандидат за председател на НС. Има ново мнозинство, техен ангажимент е да предложат нов председател." Това коментира Георги Свиленски от БСП.

Има ново мнозинство и чакаме те да издигнат председател. Пак казвам - ГЕРБ, ДПС, "Възраждане", ИТН, категоричен е Свиленски.

Въпросът за липсата на кворум в Народното събрание е към управляващите, а не към опозицията. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Винаги в НС се е твърдяло, а и е вярно, че кворумът е отговорност на управляващите. От цялата последна седмица нито Кирил Петков, нито Асен Василев, нито Бойко Рашков са ми се обаждали да ми дадат някакви оказания. Не знам какво да правя, а те са единствените носители на истината. Нито Кристиан Вигенин, нито Мирослав Иванов са ми ратлъкували какво означава това",

Той поздрави журналистите с днешния празник на демокрацията. "Това е спазването на законите и конституцията на страната е празник на демокрацията", обясни Карадайъ.

Междувременно от ПП ГЕРБ обявиха, че ще дадат бригинф в централата си от 11 часа.

Следете на живо всички събития от днешния ден с Euronews Bulgaria