Политика

Адв. Михаил Екимджиев: Сюжетът в прокуратурата е като в ганстерските филми на Гай Ричи

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

„За мен нямаше особена изненада, защото всички, които следим и анализираме процесите в съдебната система и в частност в прокуратурата, знаем, че прокуратурата се е превърнала и е превърната – главно по времето на управлението на Борисов – в една престъпна шайка. И беше въпрос на време в тази високоорганизирана престъпна група да се получат конфликти и да се стигне до сюжет, подобен на филмите на Гай Ричи: няколко гангстерски банди се бият по между си.“

Така адвокат Михаил Екимджиев описа сътресенията в прокуратурата от последните два дни.

Според него това е сюжет, в който няма добри герои, няма хора в бяло.

 

И от който единствената полза е, че става безпощадно ясно първо политическото влияние в тази разградена, деградирала институция, нуждата от преучредяването ѝ - поне с поголовна смяна на всички административни ръководители, назначени по времето на Гешев и Цацаров. Както и нуждата от закон, който да предефинира ролята на главния прокурор, защото „рибата се вмирисва откъм главата“.

„Именно в резултат на безграничната власт на главния прокурор и структурирането на прокуратурата като една пирамидална, централизирана, тоталитарна властова структура, се раждат тези чудовища, които са изключително сериозна атака срещу държавността“, убеден е Екимджиев.

 

Защото тогава, когато държавата е завладяна, и една от най-важните институции, която олицетворява монопола на силата, която може да разпореди всеки да бъде арестуван, срещу всеки да бъде започната някаква форма на наказателна репресия – тя е овладяна от бандити. Ние вчера видяхме как едни бандити се плашат, пък Ясен Тодоров се оказа застрашен от дрон – вероятно ще поиска противовъздушна охрана от министър Зарков.

„Това е падение, това е деградация, която не може да бъде замазана. И ползата е, че без катарзис този път няма да се размине“, смята адвокатът.

 

Цялото интервю вижте във видеото.