Политика

Прокуратурата трябва да представлява не властите, а хората, смята бивш съдия в ЕСПЧ

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

„Поначало изглежда, представите за разделението на властите не са непременно тези, които са общоприети в демократичния свят. Още Румен Янков каза, че стремежът на политическите кръгове е да поставят съдебната власт под свой контрол. И това е естествено, защото никой не обича да го контролират.“

Такова мнение изказа в студиото на Euronews Bulgaria Здравка Калайджиева, бивш съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

„Прокуратурата обаче трябва да представлява не държавата, в смисъл властите, а обществото, в смисъл хората. И точно това тя не прави“, добави тя.

„Същевременно, по Конституция и до голяма степен в резултат на измененията на Конституцията и на законите, главният прокурор беше поставен в позиция, в която да не отговаря пред никого. Това е основна разлика с положението на прокурора Вишински, с когото много често сравняват българския главен прокурор“, посочи магистратът.

 

Вишински е бил под контрол. Той е член на правителството. Докато у нас, реално главният прокурор не подлежи на какъвто и да било ефективен контрол.

Седемгодишният мандат на главния прокурор е за да се осигури стабилност, предполага Калайджиева.

 

Цялото интервю вижте във видеото.