Общество

Протестиращи срещу войната по пътищата настояват за спешни промени в Наказателния кодекс (Обновена)

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Войната по пътищата провокира национален протест в София. Граждани и близки на пострадали се събраха в центъра на столицата и блокираха Орлов мост, настоявайки законодателни промени и по-строги санкции и контрол.

Родители на загинали пешеходци и пострадали в катастрофи организират национален протест срещу войната по пътищата. Това е пореден протест, след като двама младежи изгубиха живота си на пешеходна пътека на столичния булевард "Сливница". 

Хората настояват за законодателни промени, превенция, по-добра инфраструктура, строги санкции и присъди. През последната седмица - след тежката катастрофа, в София хората се събираха на място на инцидента в няколко поредни вечери. Те блокираха движението, за да се възпротивят срещу войната по пътищата. 

 

Ето какво заяви пред Euronews Bulgaria организаторът на протеста Иван Спасов:

Тук са се събрали роднини и близки на загинали от цяла България. Протестът е национален. Аз съм дошъл да защитавам правата на всички хора тук.

Предстои шествие до Орлов мост и затварянето му. След което ще отидем до сградата на МВР да ги призовем да си вършат работата.

Нашите искания са за спешни, незабавни промени в Наказателния кодекс – престъпления, извършени на пътя под въздействие на наркотици, алкохол и груби нарушения на Закона за движение по пътищата да бъдат гледани като умишлени престъпления, а не като неумишлени. Досега убийците се пускат след три месеца от ареста, те изчезват в повечето случаи, или получават условни присъди. И децата на тези хора са в гроба.

Ако не ни чуят до другата седмица политиците и няма спешни промени, започваме всяка неделя да затваряме – в 10 града са засега заявили – основни пътни артерии. Ако трябва, ще започнем и гражданско неподчинение.

 

Pogrebenie Yavor I Ani BGNES Множество хора изпратиха Ани и Явор в последния им път на Централните софийски гробища. Снимка: БГНЕС

Множество хора, сред които близки и приятели, се събраха да се сбогуват и да отдадат почит в последния път на Ани и Явор, които загинаха при тежката катастрофа на бул. „Сливница”. Последно сбогом на младежите отдадоха семействата им, както и близките им приятели. Поклонението се състоя в ритуалната зала на Централните софийски гробища.