Общество

След катастрофата на бул. „Сливница“ в София: Слагат пешеходни острови в района

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Пешеходни острови в средата на платното да бъдат поставени на бул. "Сливница" в София след тежката катастрофа, отнела 2 човешки живота. Предложението дойде от кмета Йорданка Фандъкова по време на извънредно заседание на Столичния общиснки съвет. На него бяха изнесени и данни на МВР, според които близо 100 шофьори са засечени в нарушение в столицата само за месец.

Извънредното заседание на Столичния Обществен Съвет започна с минута мълчание в памет на Ани и Явор, които загинаха при катастрофата на бул. "Сливница" преди дни.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Във войната по пътищата се избиват невинни хора, трябва да отговорим с война срещу високата скорост, както и заедно с повече камери и неизбежни санкции от страна на институциите. Отговорът трябва да е единен. Поехме ангажимент пред Пътна полиция и МВР да изготвим проект за монтиране на камери на четири ключови места.

Йорданка Фандъкова, кмет на София

До края на месеца ще бъдат закупени пет нови мобилни камери, които да засичат скоростта. Междувременно се планира 200 полицаи повече да контролират движението в София от 9 юни.

Има много институции трябва да се ангажират в безопасността на пътя, сред тях са и стопаните му. Нито маркировката, нито осветеността или работата на светофара, са задължение на МВР.

Иван Демерджиев, служебен министър на вътрешните работи

По данни на Столична община в София има около 4500 камери, от които 600 са за управление на трафика. Общинските съветници поеха ангажимент да се изградят разделители между посоките на движение по булевард "Сливница", където загинаха Явор и Ани.

„Предстои много работа в парламента, за да се справим с проблема на национално ниво и да има достъп до всички общински камери. Ресурсите на МВР са ограничени, а процедурите“, казва председателят на СОС Георги Георгиев.

Близо 100 000 шофьори са засечени от радарните табла на общината само за месец. Сред тях и водач, който е карал с почти 200 километра в час.

Вижте повече във видеото.