Добро Утро, Европа

Чувството за безнаказаност е причина за тежките катастрофи, смята адвокат

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Чувството за безнаказаност е основната причина за тежката катастрофа, при която загинаха двама младежи. Това каза е студиото на „Добро утро, Европа“ адвокат Елица Буенова. Липсата на неизбежност на наказанията, лошата събираемост на глобите за пътни нарушения, условните присъди – това е цялостен манталитет на обществото ни, обясни още бе тя.

Адвокат Елица Буенова специализира дела по тежки пътнотранспортни произшествия и е категорична, че парите, които се събират във фонд пътна безопасност трябва да отиват по предназначение.

За 2020 г. Във фонда са постъпили 84 млн. лв., а са изразходвани 6 млн. лв. По закона за фонда средствата трябва да отидат за контролна дейност и за пътна безопасност. Аз се чудя къде са отишли останалите 78 млн. лв., като те вероятно са вече много повече, защото след 2020 г. много от глобите се повишиха.

Адвокат Елица Буенова

По думите на адвокат Буенова пътната безопасност е широко понятие, но в това се сключват и детските пътни площадки в дворовете на училища и детски градини в страната. Според нея такива площадки не се изграждат, защото общините нямат средства.

Според юриста друг голям проблем е дългата продължителност на делата.

Всички знаем, че делото на Георги Семерджиев, обвиняем по делото за тежката катастрофа на бул. "Черни връх" в столицата, завърши на първа инстанция за една година, но това е голямо изключение, защото вещите лица се бяха активизирали да изготвят експертизата незабавно. По минимум година и половина отнема на едно досъдебно производство само в рамките на полицията да излезе. Основната причина е натовареността и липсата на вещи лица.

Адвокат Елица Буенова

Адвокат Буенова посочи, че сред предложенията е създаването на институт за съдебна експертиза, който да работи по модела на Националното бюро за правна помощ и той централизирано да отговаря за вписване на вещите лица, както и за критериите за това вписване. Трябва да се приеме Закон за съдебната експертиза, каза още тя.

 

Цялото интервю вижте във видеото.