Политика

Българските социалисти в Европарламента са против БСП да влиза в коалиция с ГЕРБ

От Euronews България Euronews България

За българско разследване на атаката срещу Иван Гешев настоява Елена Йончева – член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към европарламента.

„Трябва да има българско разследване, подкрепено от международната общност и Европол, за да имаме всички факти. Всичко останало е политически спекулации“, каза Йончева.

Заявката на кандидат-премиера Мария Габриел за отстраняване на главния прокурор Станишев определи като опит за сближаване на позициите между ПП и ГЕРБ.

Европейските социалисти обаче не бяха на мнение, че премахването на Иван Гешев като обвинител номер 1 ще доведе до нужната промяна в съдебната реформа.

Става дума за дълготрайни решения, а не политически ходове, които да допринесат за скрепяването на едно или друго правителство.

Елена Йончева, депутат в Европейския парламент (ПЕС/БСП)

Сергей Станишев е категоричен, че БСП не трябва да участва в редовен кабинет на ГЕРБ-СДС . Аргументите - Българската социалистическа партия така ще попадне в капана, заложен от Борисов.

При 9% подкрепа от избирателите няма как да не си резервната гума на правителство, което е дясно. Вече бяхме част от подобна коалиция и резултатът след изборите е очевиден.

Сергей Станишев, депутат в Европейския парламент (ПЕС/БСП)

„Най-добрият вариант е да има редовно правителство, но в тази ситуация БСП не може да участва в него. Смятам, че има нагласи ръководството на БСП да го подкрепи и подпечата с фалшив плебисцит“, смята Петър Витанов.

Европейските социалисти изразиха съмнение, че ръководството на БСП е възможно да подкрепи правителството на Мария Габриел в замяна на няколко ключови министерства.