Политика

БСП към Габриел: Искате подкрепа от всички за всичко? Така няма да стане!

От Euronews България Euronews България

Остър тон зададе БСП на срещата си с кандидата за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел. Социалистите също бяха представлявани от заместник-председатели и редови народни представители, но не и от лидера Корнелия Нинова. 

"Искам да изкажа огорчение от подхода, с който беше определена номинацията ви за премиер. Щеше да е много по-добре, ако тук присъстват г-н Борисов и г-жа Нинова, а тяхното отсъствие поставя въпроса как вие виждате съставянето на правителство", каза от името на БСП Георги Свиленски. 

С лека ирония той призова Мария Габриел "да се върнем на територията на България, в българската действителност" и да поясни какво правителство си представя, че ще прави.

"Вие водите разговори с всички Парламентарни групи и партии и повече от месец на обществото не е ясно какво правителство правите, от експерти ли, от политици ли, кой е план А и кой е план Б", упрекна ГЕРБ Свиленски. И отсече "Очаквате подкрепа от всички за всичко? Така няма да стане! БСП няма да участва в управлението, само за да участва в управлението. И няма да подкрепя правителство, само за да подкрепя правителство". 

Той разкритикува приоритетите на Мария Габриел, сред които не видял например намерения за повишаване на жизнения стандарт и за образованието. "Очакваме ясни ангажименти", заключи Георги Свиленски. 

В което Мария Габриел от своя страна съзря желание на БСП да участва в "попълването на кутийките" за правителство. Изразът бе използван от Бойко Борисов, когато обяви намерението да предложи премиер с първия мандат и да потърси подкрепа от всички парламентарни сили.

"Искаме да направим проевропейско правителство, с ясен профил на хора, подкрепящи приоритетите, около които сме се обединили – с експерти, ясни инициативи и ясни отговорности", отговори на въпроса тя. И обясни, че като номинирана за министър-председател логично е избрала да се види с всички парламентарни групи и да постави за обсъждане приоритетите си. 

"Това за мен е първата стъпка. И мисля, че имаме такава солидна база – теми, които са важни за вас, мен, нас, за всички българи", обясни Мария Габриел и уточни, че десетте й приоритета на се "фиксирани в мрамор", а подлежат на обсъждане и допълване. 

Например специално за БСП тя уточни, че не залага орязване на социалните плащания.

"Най-важното за мен е да излъчим сигнал, че диалогът може да продължи", заключи Мария Габриел. 

Разговорът продължи при закрити врати, последната среща на Габриел и ГЕРБ-СДС днес е с ИТН. Среща с "Възраждане" няма да има.