Политика

Журналист: Нинова би могла да подкрепи ГЕРБ в замяна на няколко общини на местните избори

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер
Global_And
Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Президентът общо взето казва на ГЕРБ „вие ни хвърляте прах в очите, това не го искахте когато можехте да го направите“.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria журналистът и политически анализатор Ружа Райчева по повод изявлението на ГЕРБ и подкрепата от ДПС за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Явно ГЕРБ и ДПС са готови да жертват много, вчера безпрецедентни неща се чуха. Това най-вече се дължи на това ужасно недоразумение с атентата и безумните медийни съобщения, които се завъртяха. Но не е само това. Това е и знак към ПП-ДБ, че не е затворена към тях вратата. Това е поредната примамка към тях, друг е въпросът, че те вече не мислят, че могат нещо да направят заедно. Мисля, че тази врата окончателно се затвори. Но това е начин статуквото демонстрира, че това не е статукво. Това е силата на Борисов – да им изземе темата. Освен, че ги надиграва, обърква и всява смут, което прави умело през цялото време.

Като видяхме как беше номиниран кандидатът за министър-председател горе долу знаехме и како да очакваме при консултациите с ГЕРБ, каза Иван Ченчев от БСП. До тук нищо ново, нямаше нито едно социално предложение в програмата, представена от г-жа Габриел, което на нас не ни харесва. Беше изтъкнато, че в програмата са приоритетите на Мария Габриел, а не на ГЕРБ. Ние смятаме, че не може да има приоритети на един човек в тази ситуация. Трябва да има приоритети на партиите, които евентуално биха подкрепили правителство. В този смисъл искаме да има вътре едно широко ветрило от социален пакет мерки. БСП нееднократно е искала оставката на Иван Гешев, но е това е основният приоритет. БСП няма да подкрепи правителство на всяка цена, допълни той.

Според Райчева, БСП определено има много ключова роля. Вчера в парламента чух много упорити слухове, че Нинова преговаря с Борисов за социалното министерство, за земеделието, че иска икономиката, но той не е съгласен. Същевременно други източници ми казаха, че няма такова нещо и че Нинова не иска, защото това е самоубийство. Тук просто става дума за плюсове и минуси – кое ще им излезе по-скъпо на Борисов и Нинова – защото и за Борисов не е добре да се коалира с ДПС и БСП. ПП и ДБ ще спечелят много от това нещо, защото ще се обедини срещу тях блокът, който те чакат – хартиената коалиция, Магниткси... Ще има срещу кого да говорят за местните избори. Но за ГЕРБ, БСП и ДПС може да е важно това като подготовка за местните избори. Това са спекулации, но може и да има разбирателство за дадени общини, защото БСП на следващи местни избори ще загуби много от местната си власт. А ако са в управлението може да има едно кимване към Нинова, че ще й оставят нещо. Доколкото познавам Нинова и от това, което съм виждала от нея, тя би мола да го направи това и да се извърти, защото беше в коалиция с ПП и ДБ, с които е изключително далеч идеалистически.

Борисов отказваше да бъде пришит към ДПС и БСП, но ето, че седмица по-късно виждаме някакви индикации. По-вероятни са нови избори, защото е много трудно това, което те се опитват да извъртят и не е ясно как ще реагират електоратите.

Вижте цялото интервю във видеото.