Политика

Донев: Засилва се усещането за съставяне на редовен кабинет

От Euronews България Euronews България

Служебният премиер Гълъб Донев призова за търпение, защото според него политическите сили започват диалог за съставяне на редовен кабинет. Той подчерта, че властта има смисъл, когато я прилагаш в полза и с грижа за хората.

„В последните дни се наблюдава засилване на усещането за съставяне на редовен кабинет, посочи премиерът. Дали тази матрица за преговори ще ни изведе към реалността на правителство, излъчено от 49-то Народно събрание, предстои да разберем“, каза премиерът, цитиран от БГНЕС.

„Както се случва във филмите със заплетен сценарий, необходимо е търпение, за да дочакаш финала и остро внимание, за да не пропуснеш репликата, която издава истинските намерения“, допълни той.
Премиерът каза, че се намираме в седмицата на т.нар. открито управление. България е една от 75-те държави в света, в които в дните от 8 до 12 май с различни инициативи се потвърждава принципът да се управлява открито. Преди връчването на първия мандат, а може би и на финала на нашия, и в края на седмицата на откритото управление Министерският съвет за първи път ще отвори врати за граждани, информира премиерът. На 13 май, събота, от 10:00 ч. Министерският съвет ще посрещне първите граждани, които искат да видят сградата на изпълнителната власт отвътре и да усетят атмосферата за работа, съобщи Гълъб Донев.

По думите му властимането е форма на притежание на механизми за влияние и въздействие върху обществения живот, която може да извади най-доброто или най-лошото от властимащия. Донев добави, че често сме свидетели на второто. Според министър-председателя властта има смисъл, когато я прилагаш в полза и с грижа за хората.