Политика

За първи път ГЕРБ и ДПС се обявиха за отстраняването на Иван Гешев (Обновена)

От Euronews България Euronews България

За първи път ГЕРБ и ДПС се обявиха за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Новината дойде от кандидата за премиер на първата политическа сила - Мария Габриел.

„Това е важна политическа заявка, която се ползва с моята подкрепа.“ Така съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов коментира намерението на Мария Габриел, ако бъде избрана за премиер, да бъде внесено искане във Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

„И наши министри, и предишни министри пробваха. Въпросът е дали няма да се превърне в поредния опит при този състав на ВСС“, допълни Иванов, който бе и правосъден министър. Пред журналисти в кулоарите на НС той запита дали вече има яснота как може да се избира следващият състав на ВСС и да има контрол над главния прокурор.

„Всички разбираме, че след странния инцидент с Гешев, който повдигна толкова съмнения за инсценировка, той вече е нетърпим и за онези сили, които го подкрепяха“, допълни Иванов.

„Виждам отчитане на реалности, искам да видя дали то включва съществени идеи за дълбока промяна в прокуратурата или просто освобождаване от един уморен и износен кон“, каза той.

Според него „въпросът е каква е идеята да се промени прокуратурата и цялата система, която прави невъзможен не само Гешев, но преди него и Цацаров и Филчев. Как си представя конституционните реформи, за да не стане просто смяна на един неудобен главен прокурор с фасада със същото значение“.

Христо Иванов каза, че дължи лично извинение на Мария Габриел за провала на срещата с ПП-ДБ днес, защото той е повдигнал темата, че на тази среща е редно да присъстват всички лидери. „Не бива да се отказваме от усилията да има правителство“, допълни Иванов.

Идеята за внасянето във Висшия съдебен съвет на искане за отстраняването е добра, защото има създадено напрежение в обществото, коментира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след обявеното от Мария Габриел.

"Не мисля, че може да бъде пречка", каза Карадайъ на въпрос дали намерението за отстраняването на Иван Гешев може да провали преговорите между ГЕРБ и ДПС за кабинет. Той отказа да отговаря на въпроси защо смяната на главния прокурор става сега приемлива за партията му.

"За нас кадруването е една тема, различна от реформата. Ние си написахме домашното. Разписахме законопроект за промяна в Конституцията, раздадохме идеите си на парламентарните групи преди повече от година", каза Карадайъ.

По думите му от ДПС са готови за съдебна реформа. "Искам да ви припомня, че когато някои хора визираха под понятието "реформа" формулата "стани да седна", за да овладеят някои системи.

 

Обзор на днешния парламентарен ден вижте в репортажа на Камелия Колева: