Политика

ИТН отворени за диалог, но питат ГЕРБ как ще се попълват кутийките в правителството

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Въпросът дали ще подкрепим Мария Габриел за премиер включва твърде много условности. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria Ивайло Вълчев от ИТН. По думите му, ако сравним случващото се с партия шах, която трябва да се разиграе, към този момент има само една фигура на дъската. От разговорите, които ИТН ще проведе днес следобед с Мария Габриел, формацията очаква да чуе как ГЕРБ си представят евентуална конструкция на бъдещо правителство, каза още Вълчев.

Чухме вече от г-н Борисов, че той ще раздава празни кутийки, но никой досега не е попитал на какъв принцип ще бъдат попълвани тези кутийки, а това е важно за всички останали. Ако за всяка кутийка от всички останали партии се появят по пет души, дали премиерът ще бъде този, който ще избира своя екип? Дали въобще ще бъде отворено за предложения на личности и експерти това правителство или само ще се търси подкрепа за него?

На мен това не ми звучи добре по принцип - кабинет на ГЕРБ си означава кабинет на ГЕРБ. Ако в тези разговори ние бъдем убедени или ни бъде представена идеята за кабинет, в който ще се споделят отговорности и няма да се търси надиграване, тогава може да разсъждаваме. Ние имаме вече леко печалния опит в една коалиция, в която бяхме. За нас обаче наистина по-важно от всичко днес следобед ще бъде да чуем принципите, които Мария Габриел ще предложи, а не толкова отворената покана дали ИТН ще подкрепи или не кабинет, коментира още Ивайло Вълчев.