Общество

След поредната катастрофа: Какво трябва да се промени и адекватни ли са мерките на институциите?

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

След поредната трагедия на пътя в София отново търсим виновните, питаме се къде е проблемът и какво е решението. По-добра инфраструктура ли трябва, повече контрол или нещо по средата? За разговор какво трябва да се промени в София, за да няма повече загинали пешеходци след катастрофи с висока скорост, поканихме общинските съветници Бойко Димитров от „Демократична България“ и Зафир Зарков от ГЕРБ, който е и заместник-председателят на Комисията по транспорт в Столичния общински съвет.

„Безспорно има сериозен проблем и той не се решава през последните 2 години. Първият разговор в транспортната комисията в СОС за първи път поставихме въпроса на наличието на камери за измерване на скоростта в София. Няма как 2-милионен град да бъде с три или четири камери. Това е абдикация от контролните функции, възложени само и единствено на МВР и пътна полиция“, коментира Зафир Зарков.

По думите на Бойко Димитров са необходими множество.

„Ние сме предлагали още в началото на този мандат, както в предизборната програма, така и конкретен план. За съжаление той не беше разглеждан. Внесохме го през пролетта на 2020 г. - много детайлен план за пътната инфраструктура“, посочи общинският съветник от ДБ.

Според Зарков няма инфраструктурна мярка, която да спре водач, движещ се със 150 км/час.

Той добави, че се очаква анализ Агенцията по пътна безопасност да даде указания за допълните мерки за 8 кръстовища в София.

Според Стефан Спасов от „Спаси София“ на всяко едно потенциално рисково кръстовище трябва да се появят острови за пешеходците, уширения за спирките, които да бъдат по-добре обозначени и безопасни.

Човек може да бърка, но инфраструктурата не трябва да бърка. Тя не трябва да позволява високи скорости, гонки, забранени маневри и това всичко може да се направи чрез няколко мерки.

Стефан Спасов, „Спаси София“

Активистът на „Спаси София“ показа предложение на партията за преустройство на кръстовището на ул. Боряна и ул. Любляна с цел подобряване на безопасността на движението.

„Групата безотговорност е запазена мярка за кмета Фандъкова и Столична община“, каза още Стефан Спасов.

„Много от основните булеварди са обследвани за пътната безопасност и много от експертите са на мнение, че не са необходими допълнителни мерки за сигурност“, посочи Зарков. Той подчерта, че ключов фактор на пътя е поведението на шофьора и призова да се повиши присъствието на КАТ.

„До края на следващата година трябва камерите да са минимум 30, за да приключи това безумие с шофирането с висока скорост“, допълни общинският съветник от ГЕРБ.

„Какво се чакаше толкова години? Вие самият сте общински съветник от 2011 г. ГЕРБ допреди 2 години управляваше и МВР. Защо през всичките тези години не бяха сложени тези камери?“, попита Бойко Димитров от ДБ.

Целия разговор вижте във видеото.