Общество

Стела Николова, ПП-ДБ: Иван Портних неглижира решението на Общински съвет Варна за Пловдивския панаир

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Не знаем какво се е случило с акциите, които община Варна притежава в Пловдивския панаир. Тя всъщност притежава 29% акции. Това каза е студиото на „Добро утро, Европа“ депутатът от ПП-ДБ Стела Николова. През 2017 г. беше взето решение тези акции да се върнат на държавата, защото те бяха безвъзмездно предоставени на Община Варна. Неофициално се говореше, че тази акции се предоставят, за да може да се заменят за собствеността на г-н Георги Гергов - т.нар. „дупка“ в центъра на Варна, припомни Стела Николова.

Тази замяна обаче не се осъществи и след като държавата отпусна целево 43 мнл. лв. на Община Варна, за да закупи дружеството, което притежаваше „дупката“, беше съвсем резонно Община Варна да вземе решение да върне тези акции на държавата. Такова решение, под давлението на г-н Бойко Борисов, тогава беше взето от Общинския съвет. С изненада през 2021 г. разбрахме, че то не е изпълнено от кмета на Варна Иван Портних, посочи Николова.

Ако ние сме правова държава, не смятам, че може да се заобикалят решения на общински съвет и да не се изпълняват. Те не са пожелателни.

Не смятам, че решението на Здравко Димитров да не обжалва съдебното решение е правилно, цинично е да се вземе такова решение, свързано с такава национална ценност, каквато е Международен панаир Пловдив, коментира още депутатът.

Нелепо е и изказването на г-н Портних, че ако някой иска акциите му в Панаира, да приготви 16 млн. лв. и той ще ги предостави, заяви Стела Николова. Не вярвам, че служебното правителство може да извади толкова много средства, за да му ги даде, допълни тя.

Не можем да бъдем сигурни в твърденията на Здравко Димитров, че Панаира няма да бъде застроен или нещо друго да се случи там, защото той след няколко месеца може вече да не е кмет, как може да го гарантира. Истинска гаранция за това ще имаме ако акциите бъдат предадени на Министерство на икономиката.

Правителство с мандат на ГЕРБ няма да подкрепим, става въпрос за принципна позиция, а не за това дали харесваме Мария Габриел или не, каза още Стела Николова.

Цялото интервю вижте във видеото.