Политика

По сигнал на ДБ: Прокуратурата разследва кмета на Варна заради Пловдивския панаир

От Euronews България Euronews България

Разследване за длъжностно престъпление е образувала Апелативна прокуратура-Варна за придобиването на дялове от Пловдивския панаир от бизнесмена Георги Гергов. Това съобщи депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България” Стела Николова, според която досъдебното производство е заради отказа на кмета на Варна Иван Портних да изпълни решение на общинския съвет и да върне на държавата акциите на общината в Панаира.

„Ако за някого акциите, които Варна притежава от „Пловдивски панаир“ АД, са толкова важни, да ги купи”, коментира в сряда пред журналисти Портних, цитиран от БТА.

„Чудесно е, че има образувано досъдебно производство по случая, защото така истината ще излезе наяве”, каза още кметът. По думите му казусът с акциите на Варна „е стар и настоящата кметска администрация не е продавала нищо на Георги Гергов”.

„Пловдив или държавата могат да получат акциите, ако платят 16 милиона лева”, твърди той. А средствата щели да се използват целево за разрешаване на проблема с т. нар. Дупкат в центъра на морския град.

 

Предисторията

През 2017 г. Общинският съвет във Варна гласува акциите на „Пловдивски панаир“ АД да бъдат върнати в Министерството на икономиката. Това така и не се случи, което позволи на Георги Гергов да започне процедура по окончателното овладяване на дружеството, се казва в позицията на депутата Стела Николова, която пък бе общински съветник в града.

През декември 2021 г. тя подаде сигнал до прокуратурата, че кметът не е изпълнил решението от 2017 г., а Общинският съвет не е избирал представител в общото събрание на „Пловдивски панаир“ цели 5 години. От това може да настъпи вреда, тъй като няма кой да защитава интересите му в общото събрание на „Пловдивски панаир“ АД.

„Това дава надежда, че в крайна сметка бездействието на кмета Портних в полза на интересите на Георги Гергов за сметка на общината и държавата ще бъде наказано“, коментира Николова.

“Г-н Портних и мнозинството в Общинския съвет от ГЕРБ могат още утре да предприемат действия, като внесат точка в дневния ред на сесия на ОС за връщане на акциите от “Пловдивски панаир” на държавата и по този начин да облекчат положението на г-н Портних по отношение на това досъдебно производство, като възстановят и обществения интерес и запазят Пловдивския панаир за всички българи”, смята тя.

“Призовавам г-н Бойко Борисов, ако не се е отказал и от този кмет на ГЕРБ, да спре да мълчи и да нареди на своите общински съветници да върнат акциите на Пловдивския панаир на Министерството на икономиката”, заяви Стела Николова.