Добро Утро, Европа

Журналист: Сърбия не върви по пътя към Европа

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Нищо няма да бъде както преди след двете масови убийства в Сърбия. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ кореспондентът на БГНЕС в Белград.

Демонстрациите започнаха в Сърбия преди няколко дни, повече от 50 000 души, подкрепени от опозицията поискаха оставката на министъра на вътрешните работи на Сърбия, разказа тя. Сред исканията на протестиращите е и закриването на медии, които сеят език на омраза. За този петък опозицията тук в Сърбия готви нови масови протести срещу управлението на Александър Вучич.

Юрукова разказа, че това е четвъртата подобна акция от 2000 г. насам на полицията която призовава всички граждани, които притежават незаконни оръжия, да ги предадат доброволно на властите в рамките на следващите 30 дни. Тя обясни, че ако хората отидат доброволно в полицейските управления, за да ги предадат, те няма да бъдат питани как са се сдобили с оръжията си. Страната е една от най-големите производители на оръжие, с което властите се хвалят, но е парадоксално, че в същото време Вучич настоява хората да предадат оръжията си.

Не вярвам, че тази доброволна акция за предаване на оръжията да има успех, за първите два дни според данни от полицията са предадени около 3000 пушки и пистолети, 25 000 куршума, както и 150 бомби. Много от тези оръжия са останали в Сърбия от юговойните – между 600 000 и 1,5 млн. броя нелегални оръжия в домовете на сърбите, за тях то е една сламка за спасение и сигурност.

Има верижна реакция от насилие след убийствата тук, посочи още журналистът.

Президентът Вучуч мисли, че ще се измъкне между капките, говорейки за съдбата на Косово, но аз смятам, че в този момент Сърбия не върви по пътя към Европа, категорична беше Ели Юрукова.

Цялото интервю вижте във видеото.