Европа

ЕС не се споразумя за петролно ембарго на Русия, България – против

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Gasoline Снимка: АР

Посланиците на 27-те държави от Европейския съюз се срещнаха, за обсъдят предложението за шести пакет санкции срещу Русия. Първото обсъждане на петролното ембарго завърши с липса на консенсус. Унгария и Словакия не могат да подкрепят предложената от ЕС забрана в сегашния ѝ вид. България и Чехия също са се изказали против.

България ще поиска изключение за страната ни, в случай, че се стигне до ембарго на вноса на петрол от Русия. Това е заявил вицепремиерът Асен Василев.

 

Технологично България може да се справи без руски нефт, но това би довело до значително увеличение на цените на горивата. Ето защо, ако Европейската комисия обмисли изключения, ние бихме искали да се възползваме от тях.

Асен Василев, вицепремиер на България

По-рано през деня Унгария се обяви срещу предложението на Европейската комисия за забрана за вноса на петрол от Русия в сегашния й вид. Словакия и Чехия поискаха по-дълъг преходен период. Предложението предвижда постепенна забрана на руския суров нефт през следващите шест месеца и на рафинираните горива до края на тази година, но Унгария и Словакия, и двете силно зависими от износа на петрол от Москва, ще получат отсрочка до края на 2023 г.

Съседна Румъния подкрепя предложението.

 

Подкрепяме предложението, което Еврокомисията направи – постепенно намаляване на зависимостта от руския петрол през следващите шест месеца. Темата не е нова, за постепенното прекратяване на вноса на газ и петрол от Русия се говори отдавна и ние сме готови за тази дискусия. Румъния ще бъде готова и способна да посрещне това, ако в крайна сметка се вземе такова решение.

Клаус Йоханис, президент на Румъния

Страните от Европейския съюз, които отказват да подкрепят налагането на ембарго върху вноса на руски петрол, ще бъдат съучастници на военни престъпления, заяви украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба.