Европа

Високата инфлация в Австрия събуди критики към правителството

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Високата инфлация в Австрия поражда безпокойство и критики. Според икономически експерти, правителството не успява да се справи с високите разходи за живот и потребителите плащат цената.

Притеснява ме, че работата не е достатъчна, за да си купувам храна всеки ден.

Керстин Хауке – жител на Виена

В момента дините са 2.50 евро за килограм. Как могат хората да си ги позволят?

Гази Йозюрек – жител на Виена

Латвия, Словакия, Литва, Естония и Австрия имат най-високата инфлация в еврозоната. Но докато индексът на потребителските цени намалява в първите четири страни, в Австрия е регистрирано допълнително увеличение спрямо предходния месец. Институтът за икономически изследвания във Виена критикува предприетите досега мерки от правителството и призовава за промяна на курса.

„Правителството не може да се възползва от държавната собственост върху услугите за доставки на газ и електроенергия и да прехвърли намаленията на цените, вече настъпили на европейския енергиен пазар, към потребителите и малките и средни предприятия“, отбелязва Йозеф Баумгартнер от Института за икономически изследвания.

Според данните на Евростат общата инфлация в Австрия от началото на 2022 г. прогресивно нараства от 4,5% през януари и година по-късно достига пик от 11,6%. През следващите два месеца обаче спада и през март, за когато са последните данни, е била 9,2%.

За сравнение месечната обща инфлация за март 2023 г. в България беше 14%. А през януари - 16,4%.

Въпреки това според експертите в Австрия, скоро трябва да настъпи спад в цените на хранителните продукти, но в сектори, които изискват голям персонал като ресторантьорството, повишенията на цените ще продължат.