Икономика

Д. Събев: Дълговият товар не може да бъде разрешен без толериране на инфлацията | Биз(д)нес, 22.02.2023

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ
Dimitar Sabev

“Светът е много различен, има силно задлъжнели държави и такива, които имат ниски нива на дълг спрямо БВП. Не правим добра услуга на данните ако ги уравняваме, но действително има тенденция за силно увеличаване на дълга от 2019-та година насам. А в САЩ, правителствиения дълг е нараснал с над 6 трилиона долара. Казано по друг начин това са 6 хиляди и 300 милиарда.” - така икономистът от БАН Димитър Събев, коментира главоломното наратвсване на частния и пулбичен дълг след 2019 г.

За Събев подобна тенденция има и в еврозоната, където дългът е нараснал с над 1.6 трилиона евро по време на пандемията от Ковид. Въпреки ясния тренд, в последно време се наблюдава спад на нивата на световния правителствния дълг спрямо БВП.

 

Има няколко фактора, силният долар определено е много важен такъв. Преизчислени в долари, дългът на другите страни олеква. Това е едно леко маскиране. Една неприятна тенденция е ролята на инфлацията. Има конспиративни теории, че дълговият товар, който се трупа не може да бъде разрешен без толериране на инфлацията.

Димитър Събев, икономист

Трябва ли дългът да бъде стигматизиран, къде е раликата между дълговото робство и инвестициите и върху кого пада товарът от задлъжняването? Вижте повече във видеото.