Общество

Не позволили на Ковачев да влезе в РСМ заради лош придружител. Той: Смешно и трагично обяснение (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Andrey Kovachev BGNES

В групата, която е пътувала към българското военно гробище край Ново село на 6 май и на която „поради неизпълнение на условията за влизане в Република Северна Македония, съгласно Закона за чужденците, е забранено влизането” в Република Северна Македония, е имало лица, за които МВР в Северна Македония знае, че представляват риск за общественото спокойствие и сигурност. Евродепутатът Андрей Ковачев не е сред тях, но компетентните служби са взели такова решение заради групата, с която е пътувал. Това съобщиха от Министерството на външните работи на Северна Македония, след като Ковачев не бе допуснат в страната.

Всеки евродепутат, който уважава достойнството на държавата и нейните граждани, е добре дошъл в Северна Македония, пише още в съобщението, в което се уточнява, че за правителството на страната членството в Европейския съюз е приоритетен въпрос. За целта „всички правителствени и административни ресурси са насочени за успешното приключване на процеса на скрининг и отварянето на първия клъстер“.

„В същото време се работи по конституционните промени, които навлизат в ключова фаза, където в кратки срокове работната група трябва да излезе с предложение за промени. Чувствителността на този процес не оставя място за поемане на най-малкия риск, който би повлиял негативно на успешното прилагане на промените”, се посочва в позицията на министерството.

На 6 май петима български граждани, сред които Андрей Ковачев и Милен Врабевски, бяха спрени на ГКПП Ново село, пътувайки към българските военни гробища край Ново село, за отбелязване на Деня на храбростта и българската армия.

Недопускането им в страната предизвика реакции както от страна на България, така и в ЕП.

Това щеше да е наистина смешно и комично,  ако не ставаше въпрос за държава кандидат-членка на ЕС и най-вече държава наш първи съсед, с която се опитваме да градим някакво елементарно добросъседство и приятелство.  Е, тук вече не е смешно, а трагично.

Така самият Андрей Ковачев коментира в своята фейсбук страница официалното обяснение на РСМ за недопускането му в страната.

Според него властите в Скопие са били толкова притеснени от ситуацията, че са се чудили какъв изход да измислят, „така че да не им се налага да обясняват по каква причина има черни списъци на българи“.

Голямо чудене и мъдруване трябва да е паднало, за да измислят, че съм бил върнат, защото съм бил в "лоша" компания! Освен че това обяснение звучи за всички толкова нелепо и смешно, че едва ли някой би повярвал“, пише Ковачев.

В тази връзка той постави седем въпроса към официална РСМ:

  1. Има ли черни списъци на български граждани, които да не бъдат допускани на територията на РСМ?
  2. Фигурира ли той самият и фигурирал ли е в такъв списък. Ако да – по каква причина?
  3. Кой от другите четирима недопуснати е заплахата за сигурността и обществения ред на РСМ и поради каква причина?
  4. Защо граничните власти на РСМ не са му предложили да продължи пътя си сам, без да бъде придружаван от лицата, които представляват заплаха?
  5. Настоявал ли е лично президентът Пендаровски Ковачев и Милен Врабевски да не бъдат допускани на територията на РСМ?
  6. На срещата през февруари при Пендаровски взето ли е решение за съставяне на черен списък?
  7. Кои са всички лица, включени в този списък, и защо?