Европа

Най-младата евродепутатка влиза в Европарламента едва на 21 г.

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Когато за първи път получава правото да гласува за Европейски парламент, Кира Мари Питър-Хансен също е сред кандидатите в бюлетината за изборите. Въпреки че родната ѝ Дания има само 14 депутатски места и не очаква изобщо да заеме едно от тях, тя е избрана от първия път. Така през 2019 г., когато е на 21, Питър-Хансен става най-младият политик, който някога е бил член на Европейския парламент.

 

Усещам голяма подкрепа, но съм получавала и коментари за възрастта си. Някои ме мислеха за стажант, охранителите ме проверяваха по няколко пъти. Но, като цяло, в Европейския парламент можеш да промениш Европа, дори и да си млад.

Кира Мари Питър-Хансен, зам.-председател на Групата на Зелените в ЕП

След като става евродепутат, заминава за Белгия.

“Учех икономика в Копенхаген, но след като ме избраха, прекъснах образованието си. Сега уча международния отношения в Брюксел задочно”, споделя тя.

Кира Мари Питър-Хансен е зам.-председател на Зелените - 4-тата по големина политическа група в Европарламента. Основните теми, по които работи, са човешки права, финансови и социални политики и климатичните промени.

 

Ако не се справим с климатичните си цели, ще заживеем напълно различен живот. С повече наводнения и горещи вълни в Европа, каквито вече наблюдаваме.

Кира Мари Питър-Хансен, зам.-председател на Групата на Зелените в ЕП

Но войната в Украйна, която продължава повече от година, също е в дневния ред.

“Трябва да направим всичко възможно да подкрепим Украйна, да отстояваме международното право, правото на самоопределение. За мен това се свежда до това да помагаме на Украйна с оръжия, военни обучения и да санкционираме руските олигарси”, казва тя.

А, редом с войната и борбата с климата, според евродепутатката има и други важни проблеми.

“Върховенството на закона, мерките срещу корупцията, както и външната политика, също са много важни. Това, разбира се, е свързано с Украйна. Но са важни и отношенията с Китай и как можем да се справим със зеления преход, без да сме зависими от Китай”, мисли Питър-Хансен.

В Деня на Европа - 73 години след като са направени първите стъпки за обединението на континента, Питър-Хансен си представя общността в края на десетилетието. 

 

Надявам се на мирна и зелена Европа. Но рискуваме да тръгнем и в друга посока.

Кира Мари Питър-Хансен, зам.-председател на Групата на Зелените в ЕП

А на изборите догодина - най-младата евродепутатка е готова отново да се впусне в надпреварата. За да продължи с битките, които са важни за следващото поколение европейци.