Euronews Сега

Австралийско градче намери начин да се справи с прекъсванията на тока

От Euronews България Euronews България

В едно малко австралийско градче прекъсванията на тока са често срещано явление. Това продължава години наред до 2021 г., след като урановата мина "Рейнджър" е затворена. Местните намират решение на проблемите със захранването и то е създаването на електроцентрала, работеща по иновативен начин.

Хората, които са нови тук, няма да забележат разликата, защото токът просто е включен през цялото време. Дори не се вижда откъде идва, но всеки, който живее тук от известно време, наистина забелязва промяната.

Кен Джоунс, магазинер

Централата използва хибриден модел на работа. Той е съставен от слънчева енергия, батерии и дизелово гориво. Микромрежата е открита в началото на миналата година и е първата от този тип в Австралия. При изгрев слънце, съоръжението Джабиру работи със слънчева енергия, а когато се стъмни, разчита на дизелови генератори и акумулатори. 

Това е първата електроцентрала в Австралия, която работи в такъв мащаб с повече от 50 % възобновяеми източници, където слънцето е единственият ресурс.

Джеф Хобли, инженер

Съществуват опасения, че нарастващият поток от слънчева енергия в Австралия може да разстрои енергийните мрежи на страната. Точно тук новите технологии за формиране на мрежата, използвани в Джабиру, могат да бъдат полезни.

В градчето Джабиру ще можете да възстановите тази система само със слънчевата енергия и батериите и това е наистина иновативно. Има само няколко места в света, където тази технология се прилага.

Джош Бирмингам, инженер

След затварянето на урановата мина, градът се превръща в туристически център. За да стане това възможно това обаче, постоянното електрозахранване е от ключово значение. От друга страна още градове в Австралия вземат пример и се опитват да направят свои собствени малки електроцентрали. 

Много се говори за това какво трябва да направим, за да намалим вредните емисии в енергийната система в Австралия. Мисля, че това, което Джабиру показа, е, че можем да намерим едно доста добро решение на този проблем.

Джеф Хобли, инженер

 Австралийското правителство заявява, че е поело ангажимент да вложи повече средства за решаване на проблемите със захранването на някои регионални и отдалечени общности. На свой ред индустрията на възобновяемата енергия иска повече подкрепа, за да помогне на проекти като този да стартират.