Европа

Полицията арестува протестиращи в Лондон срещу коронацията

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Стотици роялисти и републиканци се събраха в центъра на Лондон за коронацията на крал Чарлз III.

Антимонархически демонстранти протестираха в столицата преди церемонията. Те развяваха националния флаг, но гръмогласно скандираха срещу монархията, носеха плакати и тениски с антимонархически послания. Полицията арестува десетина от тях.

 

Искам да кажа, че е хубаво да има церемонии, но ние просто не искаме монархията да бъде част от нашите политически институции. Те са символ на мекушавост, лични интереси и една много стара феодална система в страната. Тя всъщност не е част от тази модерна демократична държава, в която искаме да живеем.

Малкълм Спаркс, 52-годишен протестиращ

Протестиращите бяха изведени от полицията, докато крещяха послания, свързани с изменението на климата, а някои от тях можеха да бъдат видени с тениски с надписи от – „Не е моят крал“, „крал паразит" и "премахнете монархията".

 

Британската монархия е много лоша институция. Да бъдеш републиканец във Великобритания, е от любов към страната, а не от омраза. Мисля, че това е много важно да се подчертае.

Сам Флауърс, 30-годишен протестиращ

Полицията заяви, че ще има "ниска толерантност" към хората, които искат да нарушат деня, което предизвика критики, че се подтиска свободата на словото. Демонстрацията се случи момент, когато британски и чуждестранни гости се събираха в Уестминстърското абатство, включително членове на правителството. В Лондон и Уиндзор бяха разположени и над 29 000 полицаи.

Роялистите защитиха монархията.

 

Бях само на три години, когато кралицата беше коронясана. И имам смътен спомен, че когато бях на нея, ме заведоха на кино, а то беше черно-бяло и ми стана много скучно. Но пък ми харесаха дамите в дълги бели рокли. Така че това е причината, поради която наистина трябваше да дойда.

Джанет Ходж, 73-годишна посетителка от Шотландия

Принц Андрю пък беше освиркан от някои членове на тълпата, докато напускаше Бъкингамския дворец на път към Уестминстърското абатство. Херцогът на Йорк е обект на обвинения, свързани с осъдения сексуален престъпник Джефри Епщайн.