Общество

Журналист: Британската монархия е един от най-успешните маркетингови проекти на 20-и век

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Крал Чарлз III е вече коронован и официално навлизаме в новата Каролинска епоха на Кралство Великобритания. Короната на Свети Едуард, тежка повече от 2 кг. За да се отбележи моментът, биха и камбаните на Уестминстърското абатство в Лондон.

На този исторически момент станахме свидетели в специалното студио на Euronews Bulgaria по повод коронацията на крал Чарлз III, заедно с журналиста и редактор в лондонско юридическо издателство Мария Спирова.

Трудно е да останем безразлични към подобни събития. Те създават усещането за празничност, но не просто това, а за нещо епохално, което се случва. Въпреки това обаче мненията на Острова относно крал Чарлз III I коронацията на различни, каза още Мария Спирова.

 

Няма как това да не е едно противоречиво събитие, защото самата личност на краля е много противоречива. Отвъд това обаче, на фона на една невиждана във Великобритания икономическа криза, данъкоплатците олекнаха със 100 млн. лири, за да се случи тази коронация. Социологическите проучвания показват, че между 14 и 16% от британците не желаят монархията да продължи да съществува. Останалите имат нюансирано виждане за това до каква степен тя има връзка с модерната реалност.

Мария Спирова, журналист и редактор

Британската монархия е един от най-успешните маркетингови проекти на 20-и век. Кралският бранд прави така, че лидери от цял свят да искат да бъдат близо до този блясък, защото смятат, че той ще се прехвърли и върху тях чрез това общуване, посочи Мария Спирова.

Често се омаловажава ролята на кралската институция и аз смятам, че за самото кралско семейство това е добре. Те не искат да бъдат разглеждани като вмешатели в ежедневната политика на Великобритания, но тяхното влияние е по-голямо, отколкото ние като странични наблюдатели предполагаме, категорична бе тя.

Цялото интервю вижте във видеото.