Европа

Принц Уилям – новият британски престолонаследник

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

След коронацията на Чарлз III други 23-ма членове на кралското семейство се нареждат на опашката за наследяването на британския трон. Номер 1 в този списък е принц Уилям – първородният син на новия крал.

От появата му на бял свят през 1982 г. принцът е под светлината на прожекторите. Светът го е наблюдавал на първия му учебен ден, зад ковчега на майка му, когато е само на 15 години, както и по време на традиционната за кралското семейство военна служба. (тук атмосфери, докато изреждам нещата)

Докато служи в армията, обявява годежа си с Кейт Мидълтън. И в този ден носи спомена за принцеса Даяна.

Това е годежният пръстен на майка ми, така че е много специален за мен и за Кейт. Това беше моят начин да се уверя, че мама е тук в днешния ден, както и да усетя вълнението от факта, че ще прекараме остатъка от живота си заедно.

Принц Уилям, наследник на британския трон, принц на Уелс

Уилям е страхотен учител и знам, че ще ми помага по пътя напред. Наистина очаквам с нетърпение да прекарам живота си с него.

Кейт Мидълтън, принцеса на Уелс

След годежа – идва и сватбата, гледана от близо 25 млн. британци.

В продължение на години Бъкингамският дворец чертае образа на Уилям като символ на новото, съвременно поколение за короната. Според платформата YouGov днес одобрението на Уилям и Кейт сред британското общество е по-голямо дори от това на новите крал и кралица. Нещо повече – след смъртта на Елизабет II повечето хора са на мнение, че Уилям трябва да я наследи начело на монархията.

Почитта към принцеса Даяна свързва неразривно престолонаследника с брат му – херцога на Съсекс, Хари. Двамата откриват мемориали, организират концерти и благотворителни инициативи в чест на майка си.

Но зад стените на Бъкингам – отношенията на едни от най-известните братя в света се влошиха около сватбата на Хари и Меган Маркъл. 

Докато според анализатори сестрата на Чарлз III – принцеса Ан, ще бъде дясната ръка по време на управлението му, между синовете на краля вече липсва същата силна връзка.

В мемоарите си „Резервен“, които породиха разнопосочни коментари на Острова, Хари твърди, че Уилям го нападнал физически в Лондон през 2019 г. Освен това според него наследникът на британския трон му крещял по време на семейно събиране, на което обсъждали оттеглянето на херцозите на Съсекс от кралските им задължения.

Последното събитие, което събра братята, беше смъртта на баба им, Елизабет II. Двамата участваха в мълчаливо бдение до ковчега на кралицата. И я изпратиха заедно в последния ѝ път.

Ходенето зад ковчега беше предизвикателно. Спомних си някои неща. Това е един от моментите, в които си казваш: „Подготвен съм за това, но не съвсем."

Принц Уилям, наследник на британския трон, принц на Уелс

Новият наследник на британския трон също има място в днешната церемония. След коронацията принц Уилям ще коленичи пред крал Чарлз III и ще се закълне в лоялност и вярност. А някой ден същото ще направи и първородният син на Уилям – 9-годишният принц Джордж.