Общество

Коронацията на крал Чарлз III – символика и традиции

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Международният анализатор Ивета Чернева и проф. Росен Стоянов, специалист по политически комуникации и преподавател в НБУ, коментираха за Euronews Bulgaria какво представлява церемонията по коронясването на нови британски крал, от гледна точка на символика и традиции. Ето какво споделиха те:

 

Ивета Чернева, международен анализатор:

Няма нещо изненадващо за стила – той е абсолютно в рамките на британската монархия. Вижда се и символика в много от артефактите и облеклата днес.

Самата корона е лилава, в класическото кралско лилаво.

Видяхме първата дама на САЩ Джил Байдън, с нейната дъщеря, които са в синьо и жълто – символика, свързана с Украйна.

 

Проф. Росен Стоянов, специалист по политически комуникации:

Всичко е наред, защото времето е мрачно, влажно, вали дъжд – точно по британски. Пожелавам церемонията да мине без никакви проблеми. Този церемониал, който отговаря изцяло на британските традиции, свързан с консервативното, но виждаме и колко е публичен, колко е близък до обикновените хора.

Една реплика до всички, които питат ‚какво ме засяга всичко това“ – засяга ни. Най-малкото за да видим, че има едни събития в историята на нацията, които могат да бъдат символи, могат да бъдат обединяващи. Заради които си заслужава да се загърбят поне за ден неволи, противоречия, дори скандали.

Сутринта бяхме свидетели на церемония у нас, по случай прекрасния празник Гергьовден. Има особен дух на приповдигнатост сред хората. Те не просто наблюдават – те искат да участват във всичко това. Ние трябва да свикнем да отбелязваме общностно дати, които означават нещо за нас. И по този начин да възпитаваме нашите наследници.

 

Целия разговор вижте във видеото.