България

Историк: Гергьовден е празник на българската армия от нейното създаване

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Гергьовден е и празник на българската армия от нейното създаване през 1880 г. Именно заради Свети Георги, който е светецът-войн, покровител на армията. Това каза в специалното студио на Euronews Bulgaria, посветено на Тържествения парад на българската армия преподавателят и историк доц. Светослав Живков.

С встъпването на следващия български държавен глава – княз Фердинанд през 1887 г. Все повече и поради нарасналото самочувствие на българите и на войската ни след успехите в Сръбско-българската война празникът става още по-почитан, разказа доц. Живков.

След Ньойския договор и след 1916 г. празникът не се чества така официално, защото военните клаузи въвеждат редица военни ограничения на страната ни

Парадът от 1937 г. е легендарен, разказа историкът. Той показва стремежа на страната ни да се върнем като равноправна страна в европейското семейство

Деветосептемврийският преврат води до големи промени в празничния календар на страната и до 1990 г. празникът на българската армия се чества на 23 септември.