Общество

Ученици правят възстановка на легендата за Свети Георги

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Възстановка на легендата за Свети Георги, традиционната гергьовска люлка, и характерните обредни песни представиха на свои връстници и малчугани от детските градини днес ученици от Лясковец. Празникът, посветен на Гергьовден, се провежда за четвърта година в Средно училище „Максим Райкович“.

Легендата разказва, че на връщане от войнски поход свети Георги вижда плачеща девойка.От нея разбира, че всяка година селото жертва по една девица, за да омилостиви зъл змей. И сега било ред на царската дъщеря.

Свети Георги предлага на царя да приеме Христовата вяра, а той да спаси селото от змея. Царят се съгласява, но иска доказателство за силата на Бог.

Ще пресъздам Свети Георги и ще убия змея! И тогава доброто побеждава злото! 

Самуил Алексиев, третокласник

Гергьовден е най-големият български пролетен празник, споделен между светците и на Свети Георги му се паднало да владее полето.

Мануел Чокоев, четвъртокласник

По вековната традиция на Гергьовден моми и момци вързват на плодно или дъбово дръвче люлка, на която се люлеят,  като изпълняват песни, посветени на любовта. 

По традиция всяка година вързваме гергьовска люлка, която се окичва със здравец и цветя, където момите да могат да се залюлеят за здраве. Традицията повелява, че всяка година змей излиза и грабва по една мома, докато тя се люлее и я прави своя невяста! ..само момеят, защото лазарките гадаят по водата, а момите просто се люлеят за здраве, момчетата – не. Основно момите- малките девойки, не тези, които са омъжени! 

Марияна Пенева, психолог

За децата празникът се оказва вълнуващо преживяване, по време на което научават и разказват на по-малките традициите на Гергьовден. 

По този начин децата се запознават с миналото и традициите на нашите предци…, като ключовата дума, която мога да използвам за празника, е „заедно“ – заедно да научаваме, заедно да празнуваме  и заедно да се веселим! 

Марияна Бъчварова, старши учител

Традицията за празника гласи още, че близките се събират около богата трапеза, на която задължително присъства печеното агне, принесено за курбан. Играят се Гергьовски хора, които продължават до късна вечер.